24 oktober 2015 –  Christoph Strässer: “De veroordeling van Mohammad Ali Taheri is blijkbaar alleen gebaseerd op zijn filosofie en zijn religieuze leer. Dat is dus een flagrante minachting voor het recht op religieuze en ideologische vrijheid. Iran heeft zich volkenrechtelijk ertoe verplicht deze te respecteren en te beschermen.”

In Iran is de politieke gevangene Mohammad Ali Taheri (foto) al meer dan 60 dagen in hongerstaking uit protest tegen zijn doodvonnis. De oprichter van een spirituele educatieve en culturele instelling, auteur en voorstander van alternatieve therapieën, werd in augustus in Teheran ter dood veroordeeld.

Naar aanleiding van actuele berichten over de kritieke gezondheidstoestand van Mohammad Ali Taheri verklaarde de gevolmachtigde voor mensenrechten en humanitaire hulp van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, Christoph Strässer, op 19 oktober in een persbericht o.a.:

“Ik ben zeer bezorgd over de steeds slechter wordende gezondheid van Mohammad Ali Taheri, die uit protest tegen zijn doodvonnis al meer dan 60 dagen in hongerstaking is.

Zijn veroordeling is blijkbaar alleen gebaseerd op zijn filosofie en zijn religieuze leerstellingen. Dat is dus een flagrante minachting voor het recht op religieuze en ideologische vrijheid. Iran heeft zich volkenrechtelijk ertoe verplicht deze te respecteren en te beschermen.

Ik dring er bij Iran op aan het doodvonnis tegen Ali Mohammad Taheri onmiddellijk nietig te verklaren en om hem tot zijn vrijlating onbeperkte toegang tot zijn familie, zijn advocaten en uitgebreide medische zorg te verlenen.”

Achtergrond:

Mohammad Ali Taheri, oprichter van de geestelijke educatieve en culturele instelling “Erfan-e-Halgheh” (“Mysterie van de Ring”), werd in mei 2011 en in oktober 2011 gearresteerd wegens “het beledigen van de islamitische heiligheid” en in eerste instantie veroordeeld tot vijf jaar gevangenis, 74 zweepslagen en een boete. Tijdens een nieuw proces werd hij in augustus 2015 ter dood veroordeeld.

Volgens de verslagen van mensenrechtenorganisaties bevatte het proces vele tekortkomingen; o.a. werd Taheri het contact met zijn advocaten ontzegd. De huidige status van de procedure is onbekend. Sinds zijn arrestatie zou hij voortdurend in eenzame opsluiting zitten in de Evin gevangenis in Teheran. Op 13 augustus 2015 ging Mohammad Ali Taheri in hongerstaking uit protest tegen de veroordeling en tegen het onthouden van rechtsbijstand.