30 oktober 2015 – Camp Liberty is met meer dan 80 raketten gebombardeerd. Veel gebouwen in het kamp gingen in vlammen op. Talloze woonbarakken werden volledig verwoest.

Gisteren om 19.40 uur plaatselijke tijd vond er een vreselijke terroristische aanval plaats op de Iraanse vluchtelingen, die geïnterneerd zijn in Camp Liberty in de buurt van Bagdad. Volgens de eerste berichten werd het kamp met meer dan 80 raketten bestookt, veel daarvan zijn ingeslagen in het woongedeelte van de bewoners van Camp Liberty. Bij de aanval vielen ten minste 23 doden en tientallen gewonden. Meerdere gewonden zijn in kritieke toestand.

Onder de slachtoffers zijn de Iraanse ballingen Mehdi Tavakol, Behzad Mirshahi, Hassan Adavi, Rajab Mohammadi, Reza Vadian, Sharif Veysi, Hossein Sarvazad, Ahmad Maschian, Jasem Qaseer en Nayereh Rabiee.

Veel gebouwen in het kamp ging in vlammen op. Talloze woonbarakken werden volledig verwoest. De raketinslagen veroorzaakten kraters tot twee meter diep. Het is tot nu toe de zwaarste aanval op Camp Liberty, dat in 2013 eveneens herhaaldelijk het doelwit was van terreuraanslagen. Bij de eerdere aanslagen vielen ook al talrijke doden en gewonden.

De weerloze Iraanse ballingen in Camp Liberty zijn het slachtoffer van een vernietigingscampagne van het regime in Teheran en hun Iraakse milities, omdat zij het islamitisch extremisme resoluut afwijzen. Terroristische milities in Irak hebben herhaaldelijk gedreigd met aanvallen op de politieke vluchtelingen in Camp Liberty.

Video: terroristische aanslag op Camp Liberty op 29-10-2015

Mensenrechtenactivisten hebben de vluchtelingenorganisatie van de VN opgeroepen om de vluchtelingen onmiddellijk uit Camp Liberty te evacueren naar veilige landen, want er is voor hen in het kamp geen enkele bescherming.

 

Mensenrechtendeskundigen waarschuwen voor nog meer slachtingen onder de Iraanse ballingen in Irak

8 november 2015 – Tahar Boumedra: “De aanval op de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty is in Teheran gepland en in Bagdad uitgevoerd.”

De terroristische aanslag van 29 oktober, waarbij meer dan 20 doden en tientallen gewonden vielen onder de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in de buurt v

an Bagdad, is alom veroordeeld, onder meer door de secretaris-generaal van de VN en door de Europese Unie.

Volgens mensenrechtendeskundigen zit het regime van Teheran achter de aanval. Dat is bezig met een vernietigingscampagne tegen de politieke vluchtelingen in Camp Liberty. Zij waarschuwen ervoor dat er nog meer bloedbaden dreigen onder de Iraanse ballingen, en doen een beroep op de internationale gemeenschap om de Iraanse ballingen onmiddellijk vanuit Camp Liberty te evacueren.

De jurist Dr. Tahar Boumedra (foto) was drie en een half jaar commissaris voor de mensenrechten van de VN-hulpmissie in Irak (UNAMI). De zorg voor de Iraanse ballingen in Camp Liberty viel tot midden 2012 ook onder zijn verantwoordelijkheid. Tahar Boumedra is betrokken bij de internationale campagne voor de bescherming van de asielzoekers in Camp Liberty.

Tahar Boumedra omschreef de aanval op Camp Liberty als een “afschuwelijke misdaad”, en voegde eraan toe dat de aanval was gepland in Teheran en uitgevoerd in Bagdad. “Deze aanval op Camp Liberty was niet de eerste in zijn soort. Het ging om een herhaling van andere zware aanslagen op weerloze mensen. Ze worden door het internationale recht beschermd en het zijn vluchtelingen voor wie de VN verantwoordelijk is. Maar de regeringen van Iran en Irak zijn vastbesloten om zich te ontdoen van deze vrijheidslievende mensen”, aldus Boumedra.

Met deze aanval wilde het regime in Teheran mensen uitschakelen “die vrijheid en democratie in Iran willen, die een kernwapenvrij Iran willen, en die willen leven in een rechtsstaat met respect voor de mensenrechten en gelijke kansen voor alle Iraniërs.”

“Ze hebben de Iraanse ballingen in Irak in 2009 ook al aangevallen; over deze aanval kan ik persoonlijk getuigen. Ze hebben hen in april 2011 aangevallen; ook over deze aanval kan ik persoonlijk getuigen. Ze zijn in 2013 aangevallen, en dan nu weer op 29 oktober 2015. Aan deze herhaalde aanvallen zijn ook de regeringen en de VN medeplichtig wegens hun passiviteit tot nu toe.”

“Ik heb persoonlijk herhaaldelijk gewaarschuwd voor nog meer aanvallen. Ik waarschuwde de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en vertelde hem dat de mensen in Camp Liberty met vernietiging bedreigd werden. Maar toch werden de aanvallen door de Verenigde Naties voor lief genomen. Men vertrouwde erop dat de regering van Irak – die medeverantwoordelijk is voor deze aanvallen – voor de bescherming van de Iraanse ballingen zou zorgen. Het is onaanvaardbaar en naïef om te verwachten dat Irak de Iraanse ballingen zal beschermen.”

Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalig presidentskandidaat, werd in Colombia meer dan zes jaar gegijzeld. Zij is ook betrokken bij de internationale campagne voor de bescherming van de Iraanse vluchtelingen in Irak. Na de terroristische aanval van 29 oktober verklaarde ze:

“Ik ben diep bedroefd, ik deel uw pijn en zit vol woede en bezorgdheid. Als ik kijk naar de gezichten van deze mannen en vrouwen, dan zie ik het gezicht van Iran, dat wordt gemarteld, geslagen, gegeseld, gestenigd. Maar ik zie ook een bevolking van Iran die strijdt en de moed heeft om in opstand te komen ​​tegen deze duivelse religieuze dictatuur. Een wrede dictatuur, die een angstaanjagende duisternis heeft gebracht in het Midden-Oosten, niet alleen in Iran, maar in de hele regio en voor ons allemaal. De doden in Camp Liberty waren mensen die onze waarden verdedigd hebben. Op Camp Liberty zijn 80 raketten afgevuurd, om hen daar allemaal te doden. Het is een wonder dat er nog overlevenden zijn.”