8 november 2015 – Tahar Boumedra: “De aanval op de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty is in Teheran gepland en in Bagdad uitgevoerd.”

De terroristische aanslag van 29 oktober, waarbij meer dan 20 doden en tientallen gewonden vielen onder de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in de buurt van Bagdad, is alom veroordeeld, onder meer door de secretaris-generaal van de VN en door de Europese Unie.

Volgens mensenrechtendeskundigen zit het regime van Teheran achter de aanval. Dat is bezig met een vernietigingscampagne tegen de politieke vluchtelingen in Camp Liberty. Zij waarschuwen ervoor dat er nog meer bloedbaden dreigen onder de Iraanse ballingen, en doen een beroep op de internationale gemeenschap om de Iraanse ballingen onmiddellijk vanuit Camp Liberty te evacueren.

De jurist Dr. Tahar Boumedra (foto) was drie en een half jaar commissaris voor de mensenrechten van de VN-hulpmissie in Irak (UNAMI). De zorg voor de Iraanse ballingen in Camp Liberty viel tot midden 2012 ook onder zijn verantwoordelijkheid. Tahar Boumedra is betrokken bij de internationale campagne voor de bescherming van de asielzoekers in Camp Liberty.

Tahar Boumedra omschreef de aanval op Camp Liberty als een “afschuwelijke misdaad”, en voegde eraan toe dat de aanval was gepland in Teheran en uitgevoerd in Bagdad. “Deze aanval op Camp Liberty was niet de eerste in zijn soort. Het ging om een herhaling van andere zware aanslagen op weerloze mensen. Ze worden door het internationale recht beschermd en het zijn vluchtelingen voor wie de VN verantwoordelijk is. Maar de regeringen van Iran en Irak zijn vastbesloten om zich te ontdoen van deze vrijheidslievende mensen”, aldus Boumedra.

Met deze aanval wilde het regime in Teheran mensen uitschakelen “die vrijheid en democratie in Iran willen, die een kernwapenvrij Iran willen, en die willen leven in een rechtsstaat met respect voor de mensenrechten en gelijke kansen voor alle Iraniërs.”

“Ze hebben de Iraanse ballingen in Irak in 2009 ook al aangevallen; over deze aanval kan ik persoonlijk getuigen. Ze hebben hen in april 2011 aangevallen; ook over deze aanval kan ik persoonlijk getuigen. Ze zijn in 2013 aangevallen, en dan nu weer op 29 oktober 2015. Aan deze herhaalde aanvallen zijn ook de regeringen en de VN medeplichtig wegens hun passiviteit tot nu toe.”

“Ik heb persoonlijk herhaaldelijk gewaarschuwd voor nog meer aanvallen. Ik waarschuwde de VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon en vertelde hem dat de mensen in Camp Liberty met vernietiging bedreigd werden. Maar toch werden de aanvallen door de Verenigde Naties voor lief genomen. Men vertrouwde erop dat de regering van Irak – die medeverantwoordelijk is voor deze aanvallen – voor de bescherming van de Iraanse ballingen zou zorgen. Het is onaanvaardbaar en naïef om te verwachten dat Irak de Iraanse ballingen zal beschermen.”

Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalig presidentskandidaat, werd in Colombia meer dan zes jaar gegijzeld. Zij is ook betrokken bij de internationale campagne voor de bescherming van de Iraanse vluchtelingen in Irak. Na de terroristische aanval van 29 oktober verklaarde ze:

“Ik ben diep bedroefd, ik deel uw pijn en zit vol woede en bezorgdheid. Als ik kijk naar de gezichten van deze mannen en vrouwen, dan zie ik het gezicht van Iran, dat wordt gemarteld, geslagen, gegeseld, gestenigd. Maar ik zie ook een bevolking van Iran die strijdt en de moed heeft om in opstand te komen ​​tegen deze duivelse religieuze dictatuur. Een wrede dictatuur, die een angstaanjagende duisternis heeft gebracht in het Midden-Oosten, niet alleen in Iran, maar in de hele regio en voor ons allemaal. De doden in Camp Liberty waren mensen die onze waarden verdedigd hebben. Op Camp Liberty zijn 80 raketten afgevuurd, om hen daar allemaal te doden. Het is een wonder dat er nog overlevenden zijn.”

Camp Liberty: nog een dode na de terroristische aanslag

6 november 2015-  De Iraanse ballingen in Camp Liberty rouwen om de 77-jarige Fatemeh Abbasi. Door de raketaanval op de weerloze vluchtelingen raakte ze in ernstige shock en kreeg een hartaanval. Zij is op 3 november overleden.

In het kamp Camp Liberty in Irak is nog een Iraanse ballinge gestorven als gevolg van de terroristische aanslag van 29 oktober. De 77-jarige Fatemeh Abbasi (foto), die door de raketaanval in een ernstige shock raakte en een hartaanval kreeg, stierf op 3 november in de ziekenboeg van het kamp. Ze laat twee dochters en twee zonen achter in Camp Liberty.

Fatemeh Abbasi, een vastberaden tegenstander van de dictatuur Teheran, was in Iran een politieke gevangene in de jaren ’80. Haar oudste zoon Abolfazl , ook een politieke gevangene, werd in 1991geëxecuteerd in de stad Zanjan  in noordwest Iran.

Camp Liberty, gelegen in de buurt van Bagdad, waar ongeveer 2500 Iraanse asielzoekers geïnterneerd zijn, werd op 29 oktober beschoten door meer dan 80 raketten. 23 vluchtelingen waren op slag dood, nog een Iraanse balling overleed op 2 november aan zijn verwondingen.

Door de aanslag zijn tientallen mannen en vrouwen in Camp Liberty gewond geraakt. Velen zijn in kritieke toestand. Het valt te vrezen dat er nog meer doden te betreuren zullen zijn.

Camp Liberty na de aanval