13 Nov 2015 SMV – Dr. Mohammad Maleki, de eerste rector van de universiteit van Teheran na de revolutie van 1979, heeft de wrede raketaanval van vorige maand veroordeeld. Die was gericht tegen leden van de Iraanse oppositie in Camp Liberty in Irak waarbij 24 mensen gedood werden en tientallen gewond.

Dr. Maleki, 83 jaar, een uitgesproken criticus van het regime van de mullahs, bezocht zaterdag een demonstratie bij de beruchte gevangenis van het regime, de Evin Gevangenis in Teheran, waarbij hij een bord droeg met de tekst: “Het doden van onschuldige en ongewapende menselijke wezens is een misdaad tegen de menselijkheid”.

Toen hem gevraagd werd waarnaar het plakkaat verwees, zei Dr. Maleki: “Het verwijst naar de misdaden die onlangs zijn begaan.” “Er was een groep Iraniërs die om één of andere reden bij elkaar zaten onder toezicht van de Verenigde Naties.

Zij zijn aangevallen met raketten. Enkelen zijn gedood en een paar anderen raakten gewond en hun plek werd verwoest. Die plek heet ‘Camp Liberty’.” Vervolgens werd hem de vraag gesteld, of hij geloofde dat de raketaanval op Camp Liberty als een misdaad tegen de menselijkheid moet worden betiteld, waarop Dr. Maleki antwoordde: “Het is werkelijk een misdaad tegen de menselijkheid als er van een afstand raketten worden afgevuurd op een groep ongewapende en onschuldige mensen. Als wij dit niet beschouwen als een misdaad tegen de menselijkheid wat moeten we dàn een misdaad tegen de menselijkheid noemen?”

Dr. Maleki, 83, is een mensenrechtenactivist die vele malen is gearresteerd en gevangen gezet door het Iraanse regime en er is hem een uitreisverbod opgelegd.