25 november 2015-Het Iraanse regime heeft dinsdag in de Gohardasht gevangenis in de stad Karaj minstens vijf gevangenen opgehangen. Bij de slachtoffers was Alireza Shahi, wiens doodvonnis maandag werd veroordeeld door Amnesty International.

De vijf mannen maakten deel uit van een groep van ten minste tien gevangenen van wie de executie op 24 november gepland was.

De vijf slachtoffers, Said Najafi, Farshad Haqi, Mohammad Baygi, Mohammad Polombeh en Alireza Shahi waren zaterdag overgeplaatst naar eenzame opsluiting.

Deze executies waren door de gevangenisambtenaren niet openlijk aangekondigd.

Amnesty International zei maandag dat Alireza Shahi geen eerlijk proces gehad heeft en “na zijn arrestatie twee weken in hechtenis zat, waar hij volgens zijn zeggen gemarteld en anderszins mishandeld werd om hem te laten bekennen. Contact met zowel een advocaat als zijn familie werd hem eveneens ontzegd.”

“Het is altijd wreed en onmenselijk om iemand het leven te ontnemen door opknoping, maar de wreedheid is nog erger wanneer de executie volgt op een oneerlijk proces, dat gebaseerd is op gedwongen bekentenissen, en beschuldigingen van marteling en andere vormen van mishandeling genegeerd worden,” aldus Said Boumedouha, adjunct-directeur van Amnesty International voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika.

“Het aantal executies in Iran is betreurenswaardig hoog, als ze in het huidige tempo doorgaan zijn het er meer dan 1000 dit jaar. Steeds weer horen we beschuldigingen van marteling en fundamenteel incorrecte rechtszaken, allemaal in strijd met internationaal recht en regelgeving”, aldus Amnesty International.