Iran: vervolging van religieuze minderheden blijft aanhouden

Arrestaties van christenen en leden van de religieuze Bahá’í gemeenschap in verschillende Iraanse steden.

28 november 2015 – Uit Iran komen steeds meer meldingen van arrestaties van leden van religieuze minderheden. Sinds het aantreden van de president van het regime, Rouhani, is er geen verbetering van de mensenrechten te merken. Dissidenten, journalisten en aanhangers van religieuze minderheden worden nog steeds vervolgd en opgesloten. Bijzonder getroffen worden degenen die zich bekeerd hebben tot het christendom en de leden van de religieuze Bahá’í gemeenschap.

Begin november zijn er in Iran 14 christenen gearresteerd. Volgens  berichten van mensenrechtenactivisten werden 13 van hen door Iraanse geheime agenten gearresteerd na het doorzoeken van een huiskerk in Varamin in de buurt van Teheran. Een ander lid van de gemeenschap werd in zijn huis in Teheran gearresteerd. Hun huidige verblijfplaats is onbekend.

Volgens een woordvoerder van de Britse mensenrechtenorganisatie Christian Solidarity Worldwide zouden de meeste gedetineerden vroeger lid van de protestantse gemeente Immanuel in Teheran geweest zijn, die onder druk van het Iraanse regime in 2012 werd opgeheven. De christenen worden uitsluitend vastgehouden omdat zij hun recht op vrijheid van godsdienst en vrijheid van vergadering hebben uitgeoefend.

Half november werden in de Iraanse steden Teheran, Isfahan en Mashhad 15 leden van de religieuze Bahá’í gemeenschap gearresteerd. Momenteel zitten er in totaal 74 Bahá’í uitsluitend op basis van hun religieuze overtuiging in hechtenis. Daarnaast zijn in verschillende Iraanse steden bedrijven van Bahá’í door de autoriteiten gesloten.

In de afgelopen maanden is de religieuze Bahá’í minderheid het doelwit van een aanhoudende golf van bedrijfssluitingen in verschillende Iraanse steden. Naast de lopende publieke haatcampagnes, ontzegging van het recht op onderwijs, ontheiliging van Bahá’í begraafplaatsen, aanhoudingen en invallen en straffeloosheid voor gewelddaden tegen Bahá’í wordt nu ook doelbewust economische druk door het regime uitgeoefend op de Bahá’í in Iran.

Al meer dan zeven jaar zitten de zeven leden van het voormalige bestuursorgaan van de Bahá’í in Iran in de gevangenis. Hun veroordeling tot 20 jaar op basis van ongefundeerde beschuldigingen is tot op heden nog niet schriftelijk bekrachtigd.