6 december 2015- Tientallen familieleden gearresteerd na vreedzame protesten.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten hebben familieleden van politieke gevangenen last van toenemende repressie door de geheime dienst van het regime in Iran. Eind november werden tientallen familieleden gearresteerd die voor de Evin gevangenis en op het Vanak plein in Teheran bij elkaar waren gekomen om vreedzaam te demonstreren voor de vrijlating van politieke gevangenen. Daarvoor hadden politieagenten van het regime de wapenstok gebruikt tegen de demonstranten. Verschillende mensen raakten gewond.

Onder de arrestanten is de moeder van de politieke gevangene Omid Ali Shenas, de 56-jarige Simin Yahyazadeh’s (foto links). Ze werd met een aantal andere gearresteerde vrouwen naar de Qarchak gevangenis in Varamin gebracht, die berucht is wegens de onmenselijke omstandigheden,.

Haar zoon, Omid Ali Shenas, zit al 14 maanden ongefundeerd en onwettig in de Evin gevangenis, zonder dat er enige vorm van proces heeft plaatsgevonden.

Sommige gearresteerden zijn mensen die gedemonstreerd hebben voor het annuleren van het doodvonnis tegen de politieke gevangene Mohammad Ali Taheri. Deze oprichter van een spirituele, educatieve en culturele instelling, auteur en vertegenwoordiger van alternatieve therapieën, werd in augustus in Teheran ter dood veroordeeld.

Mensenrechtenactivisten hebben een beroep gedaan op de VN commissaris voor de mensenrechten om zich in te zetten voor de vrijlating van de arrestanten.