Gerard Deprez, Europarlementariër uit België: “Het wordt hoog tijd dat de Europese Unie serieuze maatregelen neemt en Irak, dat zich herhaaldelijk heeft ontrokken aan hun verplichting om de vluchtelingen in Camp Liberty te beschermen, ter verantwoording roept.”

Ter gelegenheid van de Internationale Dag van de Mensenrechten, die ieder jaar op 10 december gehouden wordt, hebben 170 leden van het Europees Parlement de terroristische aanval van 29 oktober 2015 op de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in Irak veroordeeld en opgeroepen tot internationale bescherming voor de asielzoekers in het kamp. Onder de ondertekenaars van de verklaring zijn onder meer twee vicevoorzitters van het Europees Parlement en 13 commissie- of delegatievoorzitters.

De Iraanse asielzoekers in het vlakbij Bagdad gelegen Camp Liberty waren eind oktober het slachtoffer van een zware raketaanval, waarbij meer dan 20 mensen gedood werden en tientallen gewond zijn geraakt. Grote delen van het kamp, waar meer dan 2.000 Iraanse ballingen wonen, werden verwoest.

Na de aanval hebben de Iraakse troepen het kamp nog verder van de buitenwereld afgesloten. Ze belemmeren de levering van voedsel, brandstof, medicijnen en andere benodigdheden voor de bewoners. De blokkade betekent een welbewuste represaille van de kamptroepen tegen de Iraanse ballingen.

De Europarlementariërs wezen erop dat de Iraanse vluchtelingen in Irak al verscheidene malen het slachtoffer zijn geweest van gewelddadige militaire invallen en terreuraanslagen door milities, die namens de regime in Teheran optreden. Internationaal zijn deze aanvallen altijd scherp veroordeeld. Maar tot nu toe is in Irak niemand ter verantwoording geroepen.

Iraanse ballingen in Camp Liberty richten een oproep tot hulp aan de internationale gemeenschap

De aanslag in oktober was de zevende dodelijke aanval op deze vluchtelingen. In Irak zijn al meer dan 140 Iraanse ballingen gedood. Daarnaast zijn de asielzoekers in Camp Liberty het slachtoffer van een medische blokkade die al 27 slachtoffers heeft gekost. De Europarlementariërs hebben de VN opgeroepen om een onafhankelijk onderzoek naar de recente terroristische aanval op Iraanse ballingen in Camp Liberty te verrichten.

De Belgische Europarlementariër Gérard Deprez zei: “Het wordt hoog tijd dat de Europese Unie serieuze maatregelen neemt en Irak, dat zich herhaaldelijk heeft ontrokken aan hun verplichting om de vluchtelingen in Camp Liberty te beschermen, ter verantwoording roept. We kunnen niet werkeloos toezien hoe weerloze vluchtelingen herhaaldelijk worden aangevallen zonder dat er iemand verantwoordelijk voor wordt gehouden.”