Saeed Abedini, die deze maand als onderdeel van een Amerikaans-Iraanse gevangenenruil werd vrijgelaten uit een Iraanse gevangenis, zei in een maandag uitgezonden televisie-interview dat hij werd gemarteld en in eenzame opsluiting geplaatst wegens zijn weigering om een ​​valse bekentenis te ondertekenen. Hij zag dat andere gevangenen werden meegenomen om te worden opgehangen.

Saeed Abedini werd in 2012 gevangen gezet op beschuldiging van het oprichten van huiskerken in het islamitische theocratische systeem. Hij werd gedetineerd toen hij zich bezighield met de bouw van een weeshuis in zijn geboorteland Iran.

Abedini vertelde aan Fox News dat hij in de Evin gevangenis in Teheran door zijn ondervragers geslagen werd, dat hij alleen gelaten werd met een gevaarlijke gevangene die hem probeerde te doden, en dat hij mensen, die meegenomen werden om te worden opgehangen, zag schreeuwen en huilen.

‘Ja, bij het verhoor hebben ze me een keer heel hard geslagen, omdat ik weigerde iets op te schrijven wat ik niet gedaan had… Het was feitelijk in een rechtszaal dat de rechter de deur liet sluiten en de ondervragers me begonnen te slaan, ik kreeg toen een maagbloeding’, vertelde hij aan Fox News.

‘Het ergste wat ik zag was dat ze een aantal soennieten meenamen om te executeren … De meeste waren soennieten, sommigen van hen waren politieke gevangenen …. Ik kan wel zeggen dat de meeste geëxecuteerd werden wegens hun geloof. Soldaten bonden de handen en voeten van de bange mannen, die schreeuwden en huilden, vast met tape, zei hij. ‘Het was heel pijnlijk om te zien hoe ze mensen meenamen voor executie.’

Abedini zei ook dat hij zag dat andere gevangenen gemarteld werden. Groepen soennitische moslims die alleen vanwege hun geloof gevangen zaten, werden wekelijks opgehangen, aldus Abedini.