27 januari 2016-Amnesty International: “Het nieuwe rapport bevestigt de schandelijke schending van de rechten van kinderen in Iran. In Iran worden wetten gehandhaafd die het mogelijk maken dat zelfs negenjarige meisje en 15-jarige jongens ter dood veroordeeld kunnen worden.

In een gedetailleerd rapport uit de mensenrechtenorganisatie Amnesty International ernstige beschuldigingen tegen het regime in Teheran. Volgens het rapport lopen in Iran tientallen  personen, die toen ze veroordeeld waren nog geen 18 jaar waren, het risico van executie. Het zou op zijn minst 49 mensen betreffen. Volgens Amnesty zitten velen van hen al jaren in de dodencel. De werkelijke cijfers kunnen veel hoger zijn. Hierdoor wordt de “schandelijke minachting voor de rechten van kinderen in Iran” in de schijnwerper gezet, aldus Amnesty-woordvoerder Said Boumedouha.

“Het nieuwe rapport ‘Growing up on death row: The death penalty and juvenile offenders in Iran’ bevestigt de schandelijke schending van de rechten van kinderen in Iran. Iran is een van de weinige landen waar nog steeds jeugdige delinquenten worden geëxecuteerd, hoewel dit ingaat tegen het absolute verbod om iemand te executeren die op het moment van het misdrijf jonger dan 18 jaar was”, aldus Said Boumedouha. “Ondanks een gerechtelijke hervorming loopt Iran ver achter op de rest van de wereld en handhaaft het land wetten die het mogelijk maken zelfs negenjarige meisjes en 15-jarige jongens ter dood te veroordelen”.

Het Amnesty rapport documenteert 73 executies van jeugdige delinquenten in Iran van 2005 tot 2015. Volgens VN-statistieken zitten er minstens 160 delinquenten die ten tijde van de misdaad minderjarig waren in de dodencel. De werkelijke aantallen zijn waarschijnlijk veel hoger, maar informatie over de doodstraf wordt in Iran meestal geheim gehouden.

Amnesty noemt de namen van 49 jeugdige delinquenten die het risico lopen geëxecuteerd te worden en de gevangenissen waarin ze zijn opgesloten. Gemiddeld hebben de jongeren al zeven jaar in de dodencel doorgebracht. Enkelen zitten daar al langer dan tien jaar. In sommige gevallen werd de datum van executie vastgesteld en daarna op het laatste moment weer uitgesteld, wat het nog gruwelijker maakt.

“Het Amnesty rapport vertoont een alarmerend beeld: daders die tijde van het misdrijf minderjarig waren zitten jaren in de dodencel, ze worden van het leven beroofd en zijn vaak ter dood veroordeeld in een oneerlijk proces, bijvoorbeeld als gevolg van onder marteling verkregen bekentenissen”, aldus Boumedouha.

Amnesty International heeft alle landen opgeroepen om van het Iraanse regime te eisen alle doodstraffen van jeugdige delinquenten om te zetten in gevangenisstraf.