5 februari 2016 -Op vrijdag 5 februari werd de 82-jarige dr. Maleki om tien uur ’s ochtends op een kruising in Teheran opgepakt door een groep MOIS-agenten.

De agenten mishandelden hem toen ze hem in een Peugeot duwden. Dr. Maleki hield er een wond aan het hoofd aan over en ernstige lichamelijke pijn. Een paar uur later lieten de wrede agenten hem achter op een verlaten terrein bij Behesht-e Zahra in het zuiden van Teheran.

Dr. Maleki werd voor het eerst gearresteerd in 1981 en heeft vele jaren vastgezeten in de middeleeuwse gevangenissen van het regime. Hoewel hij erg ziek is, is hij in de voorbije jaren regelmatig opgepakt en gevangengezet door de suppressieve organen van het regime.

SMV roept internationale mensenrechtenorganisaties op de gevangenzetting en mishandeling van dr. Mohammed Maleki, de eerste rector magnificus van de Universiteit van Teheran na de revolutie van 1979, te veroordelen.