Een groep aanhangers van de politieke gevangene Mohammad Ali Taheri werd op vrijdag 12 februari gearresteerd na uitvoeren van een bijeenkomst om te protesteren tegen de weigering van ambtenaren van het Iraanse regime om Taheri uit de gevangenis vrij te laten.

Deze bijeenkomst begon in een rustige atmosfeer zonder enige spanning. Toen staatsveiligheidstroepen zich in de omgeving verzamelden ontstond een klimaat van felheid en spanning.


Veiligheidstroepen maakten gebruik van geweld bij het arresteren van 40 van de demonstranten.

Degenen die werden aangehouden werden overgeplaatst naar het Shahr-e Rey politiebureau in zuid Teheran. Tien van deze personen werden vervolgens overgeplaatst naar het Vozara detentie centrum en anderen werden op het midden van een verkeersweg losgelaten.

Vrouwen genaamd Firuze Ranjbar, Maryam Davoudi Omid, Dr. Elahi en Zahra Shafi’i bevinden zich onder degenen die achter de tralies worden gehouden.

Taheri is sinds 7 februari in droge hongerstaking als demonstratie tegen de weigering van de overheden om hem vrij te laten nadat hij zijn veroordeling heeft uitgezeten.

Hoewel zijn conditie verslechterde is hij op 10 februari toch weer overgebracht van een ziekenhuis naar de Evin gevangenis.

Op dit moment is hij in normale hongerstaking.

Taheri werd op 4 mei 2011 gearresteerd en veroordeeld tot 5 jaar gevangenis en een boete van 9 miljard rial (meer dan 250.000 dollar) en 74 zweepslagen voor het “beledigen van heiligdommen”.

(Campagne ter verdediging van politieke & burger gevangenen – 13 februari 2016