23 februari 2016-Een rechtbank in Iran heeft een studentenactivist veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf. Zijn vrouw en twee andere activisten kregen gevangenisstraffen van één tot zes jaar opgelegd.

Arash Sadeghi, zijn vrouw Golrokh Iriai (Ebrahimi), Behnam Mosivand en Navid Kamran werden met geweld gearresteerd in september 2014 door de inlichtingendienst van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). De moeder van Arash Sadeghi bezweek aan een hartaanval bij zijn arrestatie en is enkele dagen later overleden. Arash Sadeghi, die aan de Allameh Universiteit studeert, heeft al zeven maanden in eenzame opsluiting doorgebracht.

Zijn proces vond plaats op 20 februari in Branch 15 van Teherans Revolutionaire Rechtbank onder leiding van de beruchte Abolghassem Salavati, volgens mensenrechtenactivisten een rechter die de fundamentele principes van het procesrecht flagrant negeert bij zijn uitspraken. De advocaat van Sadeghi kreeg geen toestemming om het dossier door te nemen of de rechtszaak bij te wonen. Sadhegi’s echtgenote, Golrokh Iriai, was wegens ziekte niet aanwezig in de rechtszaal.

Abolghassem Salavati heeft vaak harde en onmenselijke straffen opgelegd, waaronder executievonnissen, aan dissidenten, journalisten, advocaten en leden van etnische minderheden in Iran. Als president van van afdeling 15 van de Revolutionaire Rechtbank van Teheran staat hij bekend als de ‘rechter des doods’ en ‘de galgenrechter’ omdat hij zeker een half dozijn doodvonnissen heeft opgelegd na de landelijke protestdemonstraties tegen het regime in 2009.

Internationaal is zijn reputatie zo slecht, dat de Europese Unie hem in 2011 op een zwarte lijst plaatste van Iraanse ambtenaren die brute schendingen van de mensenrechten op hun geweten hebben.