20 april 2016-Als onze verbeterde relaties met Iran niet gekoppeld worden aan specifieke voorwaarden voor de verbetering van de mensenrechten, versterken we het regime alleen maar en maken we onszelf medeplichtig aan onderdrukking.”

Naar aanleiding van het bezoek aan Iran van de hoge vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken en Veiligheidsbeleid van de Europese Unie, Federica Mogherini, heeft Europarlementariër Gérard Deprez (foto) namens een aantal boven de partijen staande leden van het Europees Parlement op 12 april een beroep gedaan op de vertegenwoordiger voor Buitenlandse Zaken om  publiekelijk op te komen voor de bescherming van de mensenrechten in Iran.

In zijn schrijven staat o.a.:

Zoals veel van mijn collega’s in het Europees Parlementen en ik u al eerder geschreven hebben, zijn we zeer bezorgd over het aanhoudende schenden van de mensenrechten in Iran. We hebben altijd benadrukt dat na de nucleaire deal verdere betrekkingen met Iran alleen mogelijk zijn als er een eind komt aan de executies en er duidelijke vooruitgang te verwachten is op het gebied van de mensenrechten en het verbeteren van de situatie van vrouwen.

In het vorige week gepubliceerde jaarverslag van Amnesty International over de doodstraf werd vastgesteld dat er het afgelopen jaar in Iran ten minste 977 mensen zijn opgehangen, wat overeenkomt met 60 procent van alle wereldwijd geregistreerde executies in 2015. Volgens de speciale VN-rapporteur voor de mensenrechten in Iran is het aantal executies onder president Rohani het hoogste sinds 1989.

We zijn zeer bezorgd over de onderdrukking van vrouwen. Nieuwe wetten, die na de inauguratie van President Rohani zijn aangenomen, beperken hun rechten meer dan ooit. Veel vrouwenrechten activisten zitten wegens hun vreedzame campagnes in de gevangenis. Meisjes kunnen al op de leeftijd van 9 jaar door hun eigen stiefvader gehuwd worden.

In tegenstelling tot het optimisme, dat de nucleaire onderhandelingen zouden leiden tot een meer open samenleving, lijken de zaken zich in de tegenovergestelde richting te ontwikkelen. President Rohani verklaarde vorig jaar zelf in een toespraak, die op de televisie werd uitgezonden, dat hij de executies beschouwt als “goed recht” en “het recht van God”.

Als onze verbeterde relaties met Iran niet gekoppeld worden aan specifieke voorwaarden voor de verbetering van de mensenrechten, versterken we het regime alleen maar en maken we onszelf medeplichtig aan onderdrukking.

De Europese dienst Buitenlandse Zaken, die onder uw leiding valt, heeft verklaard: “De Europese Unie is gegrondvest op een sterke betrokkenheid bij het bevorderen en beschermen van de mensenrechten, de democratie en de rechtsstaat in de hele wereld. Duurzame vrede, ontwikkeling en welvaart kan niet bestaan ​​zonder respect voor de mensenrechten. Deze verbintenis ligt ten grondslag aan alle interne en externe politieke initiatieven van de Europese Unie.”

Daarom vertouwen we er terecht op dat u in Teheran publiekelijk kenbaar maakt dat de Iraanse leiders de grondrechten van de burgers moeten respecteren.

We doen ook een dringend beroep op u om in Iran politieke gevangenen te bezoeken, onder wie:

• Narges Mohammadi, 43, vrouwenrechten activiste en journaliste, moeder van een tweeling, die met de voormalige chef buitenlandse zaken van de EU Ashton heeft gesproken, maar nu wegens haar vreedzame activiteiten in de gevangenis zit.

• Atena Farghadani, 29, kunstenares en politiek activiste, die een gevangenisstraf van 12 jaar uitzit wegens haar satirische cartoons.

• Ali Moezi, 64, al jarenlang politieke gevangene, die zit opgesloten wegens zijn bezoek aan zijn beide dochters in Ashraf, Irak.

• Ayatollah Broujerdi, 57, geestelijke en dissident, die heeft opgeroepen tot scheiding van staat en religie en die naar verluidt de afgelopen week in de gevangenis door Iraanse geheime agenten vergiftigd zou zijn.

• Mohammad Ali Taheri, 60, onderzoeker, die gevangen werd gezet omdat hij het opgenomen heeft voor alternatieve therapieën.

• Alireza Golipour, die longkanker heeft en al meer dan drie jaar in de gevangenis zit – zonder dat er ooit een proces heeft plaatsgevonden – omdat hij corruptie bij de overheid heeft onthuld. Hij wordt steeds opnieuw gemarteld om hem te dwingen tot bekentenissen voor de camera.