De Iraanse politieke gevangene Amir Amirgholi, die in de afgelopen twee weken in hongerstaking is geweest in de beruchte Evin-gevangenis in Teheran, verkeert in slechte gezondheid. Hij kampt met lichamelijke zwakheid en een veel te lage bloeddruk.

De fundamentalistische rechtbanken van het regime hebben hem veroordeeld tot 21 jaar gevangenis wegens valse aanklachten als ‘belediging van eerbiedwaardige heiligheden’, ‘belediging van de Opperste Leider’, ‘samenspanning tegen de nationale veiligheid’, ‘verstoring van de openbare orde door deelname aan verboden bijeenkomsten’ en ‘propaganda tegen het regime’.

Amirgholi is in hongerstaking gegaan om te protesteren tegen het feit dat hij wordt vastgehouden in de afdeling voor gevaarlijke gevangenen in plaats van de afdeling voor politieke gevangenen.

Amirgholi, een kinderrechtenadvocaat, werd op 1 december 2014 gearresteerd door het beruchte ministerie van Inlichtingen en Veiligheid (MOIS) vanwege zijn steun aan de bevolking van Kobani in het noorden van Syrië. Hij werd berecht door een meedogenloze rechter van afdeling 15 van het zogeheten Islamitische Revolutionaire Gerechtshof.

De vader van Amir Amirgholi had eerder kenbaar gemaakt dat het in de Evin-gevangenis niet goed ging met zijn zoon. ‘Afdeling 8 van de Evin-gevangenis,’ zei hij, ‘heeft de slechtste voorzieningen. Verder dient hij (Amir) vanwege problemen met de alvleesklier voortdurend medisch begeleid te worden en moet steeds zijn bloedsuikerspiegel gecontroleerd worden, maar helaas is hij in de anderhalf jaar dat hij gevangenzit niet medisch onderzocht of behandeld. We maken ons zorgen over hem.’

Amir Amirgholi werd eerder opgepakt en van de universiteit verbannen vanwege zijn studentenactivisme in 2008. Hij zit nu al 17 maanden vast in afdeling 8 van de Evin-gevangenis.