30 april 2016 – Het regime van de mullahs in Iran behoort tot de wereldtop wat schendingen van de persvrijheid betreft, zegt de in de VS gevestigde watchdog Freedom House in het recente jaarverslag.

“De situatie voor journalisten in Iran blijft onzeker, gezien de strenge censuur en het groeiende aantal arrestaties door veiligheidsdiensten,” zei Freedom House in het dinsdag verschenen rapport FREEDOM OF THE PRESS 2016.

“De Iraanse regering probeerde de binnenlandse mediaverslagen over de internationale nucleaire overeenkomst de door hun gewenste vorm te geven. Van de Supreme National Security Council kreeg de media opdracht om de Iraanse onderhandelaars te prijzen en elke vermelding van ‘onenigheid’ tussen topambtenaren te vermijden.”

“Aan het einde van 2015 arresteerde de inlichtingendienst van de Islamitische Revolutionaire Garde verscheidene journalisten wegens vermeende betrokkenheid bij een ‘infiltratienetwerk voor vijandige buitenlandse mogendheden’,” vermeldt het rapport.

Ian en Syrië bezetten samen de 190ste plaats op de ranglijst van 199 landen waar wereldwijd de persvrijheid is gemeten. Ook staan ze bovenaan de lijst van landen in het Midden-Oosten waar de persvrijheid het vaakst wordt geschonden.