2 mei 2016- Amnesty International eist dat de politieke gevangene Amir Amirgholi onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten. Na een oneerlijk proces werd hij veroordeeld tot bijna twee decennia lang in de gevangenis alleen maar wegens het vreedzaam uitoefenen van zijn mensenrechten.

In Iran bevindt de 33-jarige mensenrechtenactivist Amir Amirgholi (foto) zich momenteel onder zeer slechte omstandigheden in de Evin gevangenis in Teheran. Begin 2016 werd hij na een oneerlijk proces door een revolutionaire rechtbank in Teheran veroordeeld tot 19 jaar en zes maanden in de gevangenis. Het proces duurde iets meer dan een uur, en de aanklachten hadden betrekking op zijn vreedzaam activisme.

In een spoedactie van Amnesty International staat o.a.

“De aanklachten tegen de activist houden verband met het op vreedzame wijze uitoefenen van zijn mensenrechten. Zo heeft hij bij een demonstratie voor het VN-gebouw in Teheran uitdrukking gegeven aan zijn solidariteit met de mensen uit het Syrische Kobane en deelgenomen aan een bijeenkomst bij een graf in Khavaran om de mensen te herdenken die in 1988 standrechtelijk geëxecuteerd werden en in naamloze graven onder de grond zijn gestopt. De rechtbank gebruikte ook de connecties van Amir Amirgholi met politieke gevangenen als bewijs tegen hem.”

“Amir Amirgholi werd in december 2014 in Teheran op straat gearresteerd door ambtenaren van de geheime dienst. Hij zat 56 dagen in eenzame opsluiting in sectie209 van de Evin gevangenis zonder contact met zijn familie en zonder rechtsbijstand.”

“De rechtbank veroordeelde Amir Amirgholi in een proces van iets meer dan een uur wegens ‘planning van misdaden tegen de nationale veiligheid’ en ‘verstoring van de openbare orde’ tot zeven jaar en zes maanden, zonder te specificeren welke straf voor welke van de twee beschuldigingen gold. De rechtbank veroordeelde de activist wegens ‘het beledigen van islamitische heiligdommen en imams’ ook nog eens tot zeven jaar en zes maanden. Daarnaast werd Amir Amirgholi wegens ‘het beledigen van Imam Khomeini en van de Opperste Leider’ veroordeeld  tot drie jaar en wegens ‘het verspreiden van propaganda tegen het systeem’, onder meer in de vorm van foto’s en online publicaties, tot een gevangenisstraf van 18 maanden.”

Amnesty International dringt erop aan dat Amir Amirgholi onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten en dat het hem opgelegde vonnis geannuleerd wordt omdat het gebaseerd is op aanklachten die gerelateerd zijn aan het vreedzaam uitoefenen van zijn rechten.