De moeder van Omid Ali Shenas, een burgeractivist die al 6 maanden gevangen zit in afwachting van de uitvoering van zijn veroordeling, uitte in een interview met HRANA (Human Rights Activists News Agency) de hoop dat haar zoon rechtvaardig behandeld zal worden.

Omid Ali Shenas werd op 4 september gearresteerd en overgebracht naar afdeling 2A van IRGC (Army of the Guardians of the Islamic Revolution). Ondanks dat een borgtocht van 100 miljoen werd gevraagd, werd helaas door de vervolgers om onbekende redenen de borgtocht geweigerd. Hij werd, na zijn proces,  naar afdeling 8 van de Evin gevangenis overgebracht en wacht daar op zijn straf.

Simin Eyvaz-zadeh, een leraar voor jonge mensen als Omid, gelooft: "Ik weet wat een puur hart en goede intenties deze mensen hebben omdat ik met ze te maken heb vanwege mijn werk. Als ze door kleine positieve veranderingen in de omstandigheden een beetje extreem gedrag vertonen of de wet verkeerd interpreteren, is dat te wijten aan hun leeftijd en gebrek aan ervaring".

Betreffende de aanklachten tegen Omid verklaarde zijn moeder aan HRANA: "Hem werd verteld dat de klachten waren: propaganda tegen het regime, het tegenwerken van de nationale veiligheid en het beledigen van de leider. Echter, hij en zijn advocaat ontkennen deze beschuldigingen".

Maar welke politieke activiteiten hebben dan deze aanklachten tegen Omid Ali Shenas veroorzaakt?

Zijn moeder zegt: "Omid is geen lid van een groep of politieke beweging. Zijn activiteiten bestonden uit het werken met kinderen, regelmatige bijeenkomsten met families van politieke gevangenen of activiteiten die tegen de doodstraf pleiten. Al zijn activiteiten zijn vreedzaam, hebben hervormende motieven en zijn wettig. Geen propaganda tegen het regime, geen samenzwering tegen de nationale veiligheidsdienst".

Ondanks de regels voor het gescheiden houden van gevangenen op grond van de begane misdaden, zit Omid in afdeling 8 met niet politieke gevangenen.

Mevrouw Eyvazi-zadeh beschrijft de condities van haar zoon in afdeling 8 als zorgelijk. 

"Zijn leefomstandigheden in afdeling 8 zijn helemaal niet goed. Het aantal gevangenen is zo groot dat ze zelfs in de hal slapen en de W.C. is de enige ruimte waar niemand slaapt. Ze zijn opgesloten met financieel criminelen, dieven en hooligans en er is een toenemende mate van bezorgdheid voor conflicten tussen hen".

Volgens mevrouw Eyvazi-zadeh zijn ook de gezondheidscondities in afdeling 8 niet goed. Door het grote aantal bewoners nemen ziekten al snel epidemische vormen aan. Onlangs kreeg een aantal gevangenen griep en dat beïnvloedde vrijwel alle gevangenen van afdeling 8. Mijn zoon was één van hen.

"Ik, als moeder, heb niet het gevoel dat mijn zoon veilig is en ik ben erg bezorgd over deze situatie". Naar aanleiding van de beschouwing en het volgen van deze situatie is men niet tot conclusies gekomen,  maar desondanks hoopt mevrouw Eyvazi-zadeh dat het gebrek aan ervaring van haar zoon zal worden gezien als een vergissing van een jonge man en dat uiteindelijk het geval van haar zoon met gerechtigheid zal worden behandeld.

"Mijn verzoek en hoop zijn dat mijn zoon rechtvaardig zal worden behandeld, dat is het enige wat ik verlang".