15 mei 2016 21:08-Afshin Baymani, een zieke politieke gevangene in Irans beruchte Rajai-Sjah gevangenis (Gohardasht), mocht van de autoriteiten niet naar het ziekenhuis na verschijnselen van een hartaanval eerder op zondag.

De heer  Baymani, die rond de vijfenveertig jaar oud is en aan een ernstige hartkwaal lijdt, wordt gedetineerd in gevangenisblok 4 van Hall 12 in de Rajai-Sjah Gevangenis in Karaj, ten noordwesten van Teheran.

Volgens medegevangenen werd Baymani eerst naar de ziekenboeg gebracht waar de artsen zijn toestand ernstig noemden en een ziekenhuisopname noodzakelijk vonden. Dat verzoek werd geweigerd door de bewaking, al benadrukten de artsen dat hij in zijn huidige toestand niet terug kon naar zijn blok. Uiteindelijk werd hij na twee injecties teruggezonden naar zijn afdeling. Volgens de artsen mag hij in zijn toestand niet alleen zijn, omdat zelfs tijdens zijn slaap hartfalen dreigt. Bovendien is hem verteld dat naast zijn hart ook zijn longen ernstige problemen vertonen.

Medisch personeel in de Rajai-Sjah Gevangenis hebben eerder gezegd dat Baymani een openhartoperatie nodig heeft. De heer Baymani, vader van twee kinderen, zit al 16 jaar in Teherans beruchte Evin-gevangenis en in Gohardasht in Karaj omdat hij zijn broer zou hebben geholpen om een arrestatie te ontduiken. Baymani werd oorspronkelijk ter dood veroordeeld op 6 september 2000, maar zijn vonnis werd zes jaar later verminderd tot levenslange hechtenis.

Baymani heeft al eerder hartaanvallen gehad en is in slechte gezondheid. In 2014 behoorde hij tot een groep politieke gevangenen die in hongerstaking gingen uit solidariteit met Iraanse vrouwen in Isfahan, midden Iran, die indertijd slachtoffer waren van een golf van zuuraanvallen door georganiseerde fundamentalistische bendes, gelieerd aan het regime.

In december 2015 ging hij opnieuw in hongerstaking uit protest tegen zijn overplaatsing naar een gevangenisblok voor niet-politieke gevangenen.