De gezondheidstoestand van Abdolfattah Soltani,  de in Iran al jaren gedetineerde advocaat en winnaar van een mensenrechtenprijs, is kritiek. De stad Neurenberg heeft hem in 2009 de prijs toegekend. Dat en zijn werk voor de mensenrechten werden hem ten laste gelegd.

De dochter van de bekende Iraanse mensenrechtenverdediger Abdolfattah Soltani (foto), die in Neurenberg woont, heeft een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om zich in te zetten voor haar in Iran gedetineerde vader. Abdolfattah Soltani moet na zijn recente overplaatsing naar de ziekenboeg van de Evin gevangenis met spoed wegens hartproblemen in het ziekenhuis worden opgenomen, aldus zijn dochter, Maedeh Soltani.

“Dit is de vierde keer binnen een paar maanden dat mijn vader wegens hevige pijn op de borst en hartproblemen in de ziekenboeg is terechtgekomen. Maar tot nu toe zijn de verzoeken van mijn moeder om mijn vader ​​verlof te verlenen voor een behandeling in een ziekenhuis buiten de gevangenis helaas niet ingewilligd “, aldus Maedeh Soltani.

“Op 3 mei had mijn vader last van pijn op de borst en zijn medegevangenen brachten hem naar de ziekenboeg. Maar daarna werd hij naar zijn afdeling teruggebracht. Mijn vader is intussen erg  vermagerd. Zijn lichaam is helemaal uitgeteerd. Dat hij zo vaak naar de ziekenboeg moet is geen goed teken “, aldus Maedeh Soltani. “Het toont aan dat hij erg ziek is en onmiddellijk behandeld moet worden. Ik hoop dat hij naar een ziekenhuis buiten de gevangenis zal worden overgebracht voordat het te laat is. Mijn moeder verzoekt bijna elke week om ziekteverlof voor mijn vader. Maar het kan de cipiers gewoon niet schelen.”

Abdolfattah Soltani verbleef in 2013 wegens hart- en spijsverteringsproblemen 41 dagen in het ziekenhuis en werd, voordat hij volledig was genezen, teruggebracht  naar de Evin Gevangenis. Op 17 januari 2016 werd hem 21 dagen ziekenhuisverlof verleend. Maar opnieuw werd hij weer teruggebracht naar de gevangenis voordat de behandeling voltooid was.

In Iran worden politieke gevangenen buiten hun detentie om ook nog eens blootgesteld aan barbaarse toestanden, zoals het stelselmatig ontzeggen van ziekteverlof en de dringend noodzakelijke medische behandeling.

Abdolfattah Soltani, die voor zijn arrestatie op 10 september 2011 een aantal prominente dissidenten en politieke gevangenen heeft verdedigd, zit een gevangenis straf van 13 jaar uit. Hem werd onder meer ten laste gelegd dat hem de Neurenbergse Mensenrechtenprijs (van 2009) was toegekend en dat hij medeoprichter was van het Centre for Human Rights Defenders.