“Het toenemende aantal executies en mensenrechtenschendingen toont aan dat de recente bezoeken van de Europese leiders aan Iran, waarbij de mensenrechtenschendingen niet in het openbaar veroordeeld zijn, door het regime van de mullahs worden uitgebuit om hun brutale en onaanvaardbare praktijken in binnen- en buitenland te legitimeren.”

Afgevaardigden van het Europees Parlement hebben de toenemende repressie in Iran veroordeeld. Zij riepen de Europese leiders op om de mensenrechtenschendingen in Iran te veroordelen. In een persbericht van de afgevaardigden staat o.a.:

“Wij, afgevaardigden van verschillende politieke fracties binnen het Europees parlement, veroordelen de toename van het aantal executies, de onmenselijke behandeling van politieke gevangenen en de detentie van journalisten in Iran ten zeerste.

Het Iraanse regime heeft sinds het weekend tijdens een nieuwe executiegolf minstens 10 mensen in de gevangenissen opgehangen. Het meest recente geval is de executie van acht Iraanse leden van de etnische Baluchi  groep in de gevangenis van Zahedan op zaterdag en dinsdag. Naar verluidt zijn woensdag 27 april ten minste zes andere ter dood veroordeelde gevangenen in de Ghezelhesar gevangenis in Karaj, ten noordwesten van Teheran, voor hun aanstaande executie overgeplaatst naar eenzame opsluiting.

Op 27 april  waarschuwde een groep mensenrechtendeskundigen van de VN dat in Iran meer dan een dozijn politieke gevangenen, waaronder een aantal prominente mensenrechtenactivisten, advocaten en politieke activisten, in acuut levensgevaar verkeren omdat het regime in Teheran weigert hen, ondanks hun  slechte gezondheid, de noodzakelijke medische zorg te verlenen.

Omid Kokabee, vastgeketend aan zijn ziekenhuisbed

De 34-jarige Iraanse fysicus en promovendus in de kernfysica Omid Kokabee werd in januari 2011 gearresteerd toen hij voor een familiebezoek vanuit de Verenigde Staten naar Iran reisde. Hij werd tot tien jaar gevangenis veroordeeld. Amnesty International verklaarde dat Kokabee een politieke gevangene is die alleen maar in de gevangenis zit omdat hij weigerde deel te nemen aan militaire projecten in Iran. Bij hem werd nierkanker geconstateerd, en onlangs is zijn rechter nier verwijderd. De foto van Omid Kokabee, die na de operatie aan zijn ziekenhuisbed is vastgeketend, heeft veel mensen in Iran en wereldwijd geschokt.

Op 27 april werd in Golpayegan, in centraal Iran, een vrouw in het openbaar gegeseld. De vrouw, van wie alleen de initialen S. T. bekend zijn gemaakt, kreeg volgens de staatsmedia 100 zweepslagen.

We waren geschokt toen we hoorden dat op 26 april in Iran vier journalisten veroordeeld zijn tot totaal 27 jaar gevangenis. Afarin Chitsaz werd veroordeeld tot 10 jaar; Ehsan Mazandarani kreeg zeven jaar; Davood Assadi en Ehsan (Saman) Safarzaie ieder vijf jaar gevangenisstraf. De vier gedetineerde journalisten schreven eerder voor staatsmedia in Iran. Ze werden 2 november 2015 tijdens een inval in hun woning door agenten van de inlichtingendienst van de Revolutionaire Garde gearresteerd op beschuldiging van spionage voor westerse regeringen.

Het toenemende aantal executies en mensenrechtenschendingen toont aan dat de recente bezoeken van de Europese leiders aan Iran, waarbij de mensenrechtenschendingen niet in het openbaar veroordeeld zijn, door het regime van de mullahs worden uitgebuit om hun brutale en onaanvaardbare praktijken in binnen- en buitenland te legitimeren. Dat is de reden waarom we opnieuw de Europese leiders oproepen om de mensenrechtenschendingen in Iran publiekelijk te veroordelen, want het Iraanse volk verwacht dat van Europa. Het stoppen van de executies en een aanzienlijke vooruitgang inzake de mensenrechten moeten de voorwaarden zijn voor iedere uitbreiding van de betrekkingen met Iran.”