Hij had een grote wens: geen honger meer en een leven in vrijheid voor alle mensen.

20 mei 2016 – Marco Pannella, 2 mei 1930 – 19 mei 2016) was een Italiaanse politicus, de historische leider van de Radicale Partij en één van de meest vooraanstaande Italiaanse mensenrechtenactivisten. Tussen 1979 and 2009 was hij lid van het Europees Parlement.

Gedurende vele jaren heeft hij het schenden van de mensenrechten en de religieuze dictatuur in Iran scherp veroordeeld. Hij steunde de Iraanse oppositie en zette zich in voor de rechten van de inwoners van Kamp Ashraf en later van Camp Liberty in Irak.
Hij herhaalde steeds weer zijn solidariteit met het streven van het Iraanse volk naar vrijheid,  mensenrechten en democratie in Iran.
Premier Matteo Renzi prees de heer Pannella als een ‘leeuw van de vrijheid. ”

Het Vaticaan prees hem ook, ondanks hun vele conflicten. Volgens een woordvoerder, de eerwaarde vader Federico Lombardi, was de heer Pannella “iemand met wie we het vaak oneens waren, maar die we niet anders dan waarderen konden om zijn volledige en belangeloze inzet voor nobele doelen.”


In 1979 organiseerde de heer Pannella tijdens de Paaszegen van paus Johannes Paulus II een mars van niet-gelovigen naar het Sint Pietersplein ten behoeve van hongerige kinderen. De paus erkende stilzwijgend de demonstranten door de aanwezigen te vragen om te zorgen voor “de kleine kinderen die, in hun zwakheid, bijzonder geliefd zijn bij Christus.”

De SMV betuigt haar diepe medeleven met het overlijden van onze onvergetelijke vriend Marco Pannella.