19 mei 2016 -De Iraanse politieke gevangene Alireza Golipour is door het regime van de mullahs in Iran veroordeeld tot 39 en een half jaar gevangenisstraf en 170 zweepslagen.

De heer Golipour werd dinsdag geïnformeerd over zijn straf. Het regime heeft op 19 april 2016  in Teheran een schijnproces tegen hem gehouden, voorgezeten door de meedogenloze rechter-beul Abolqasem Salavati.

Het hoofdvonnis was 15 jaar gevangenisstraf wegens steun aan de belangrijkste Iraanse oppositiegroepering. Hij had de dodelijke raketaanval van 29 oktober 2015 op Camp Liberty in Irak door agenten van het Iraanse regime sterk veroordeeld tijdens zijn ziekenhuisopname als gevolg van marteling in de gevangenis.

Verder werd hij veroordeeld tot tien jaar wegens samenzwering tegen het regime, zes maanden wegens het beledigen van ambtenaren van het regime, en acht jaar wegens het ontslag nemen bij het Ministerie van Inlichtingen van het regime. De rest van zijn straf was wegens propaganda en het beïnvloeden van de publieke opinie tijdens het presidentschap van Mahmoud Ahmadinejad.

De 30-jarige Alireza Golipour is verstoken van medische zorg, ondanks het feit dat hij longkanker heeft en lijdt aan ernstige en aanhoudende neusbloedingen. Als student in de communicatie en voormalig medewerker van het Ministerie van Inlichtingen werd hij gedurende de opstand van 2009 gearresteerd. Hij werd in oktober 2012 opnieuw gearresteerd, nadat hij corruptie bij de overheid, onder meer door de minister van Inlichtingen, aan het licht had gebracht. Na vele maanden marteling en eenzame opsluiting werd hij overgeplaatst naar de afdeling voor gewone gevangenen in de Evin gevangenis, waar hij werd lastig gevallen door maffia-achtige bendes van het regime. Ook zijn familie werd voortdurend bedreigd.

Op 1 februari 2016 stuurde hij vanuit de Evin gevangenis een verklaring “aan het Iraanse volk”, om hen op te roepen tot verzet tegen het regime van de mullahs.

“Na drie jaar marteling te hebben verdragen, roep ik nog steeds luidkeels dat dit regime een dictatuur is en de nummer één onderdrukker aller tijden van het volk van dit land.”

“Met trots vertel ik mijn geliefde Iraanse natie dat ik standvastig zal blijven in mijn overtuigingen. Ik dring er bij de internationale gemeenschap op aan om toe te zien op de rechten van het (Iraanse) volk, die deze dictatuur zich heeft toegeëigend,” voegde hij eraan toe.