22 mei 2016 – Nazanin Zaghari-Ratcliffe, een Britse van Iraanse afkomst, wordt volgens haar man in de Iraanse provincie Kerman in eenzame opsluiting vastgehouden. Ze wordt elke dag ondervraagd en heeft geen toegang tot een advocaat. Ze wordt gedwongen om een bekentenis te ondertekenen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (foto), een Britse van Iraanse afkomst, werd begin april in Iran door de Revolutionaire Garde gearresteerd en gescheiden van haar één jaar oude dochter. Ze wordt sindsdien zonder aanklacht in eenzame opsluiting vastgehouden. De familie van de 37-jarige medewerkster van een Britse liefdadigheidsinstelling heeft een dringend beroep gedaan op premier David Cameron om de betrekkingen tussen het Westen en Iran te gebruiken zodat haar “schandalige en ongefundeerde” detentie geannuleerd wordt.

Het Britse paspoort van Nazanin Zaghari-Ratcliffe, evenals dat van haar baby, Gabriella, werd in beslag genomen toen ze naar Londen wilde terugkeren na een bezoek van twee weken aan haar familie in Iran. Nadat ze op 3 april in Teheran voor het aan boord gaan van het vliegtuig was aangehouden, werd ze naar een onbekend detentiecentrum zo’n 1000 km verderop  in de provincie Kerman gebracht.

Haar Britse echtgenoot Richard Ratcliffe vertelde aan het dagblad The Independent dat zijn vrouw iedere dag wordt verhoord en geen toegang heeft tot een advocaat. Ze mag haar dochtertje niet zien, dat momenteel aan de zorg van haar grootouders is toevertrouwd. Voor zover de familie weet wordt ze gedwongen een bekentenis te ondertekenen, waarvan de inhoud bij de familie onbekend is.
Richard Ratcliffe heeft een beroep gedaan op de Britse premier, om alles te doen wat in zijn vermogen ligt om zijn vrouw en dochter weer naar huis te laten terugkeren.

Richard Ratcliffe en zijn vrouw, Nazanin Zaghari-Ratcliffe, die zonder aanklacht in Iran wordt vastgehouden

Overheidsinstanties in Iran hebben bevestigd dat de Britse wordt vastgehouden, aldus haar man, maar ze wilden niet zeggen voor welk vergrijp, afgezien van het feit dat het gaat om “een serieus onderzoek op het gebied van de nationale veiligheid”.
Nazanin Zaghari-Ratcliffe, projectmanager bij de hulporganisatie Thomson Reuters Foundation, heeft sinds de geboorte van Gabriella in juni 2014 vier keer haar familie in Iran bezocht. “Nazanin is een vriendelijk, zorgzaam en zeer sociaal persoon, een hartelijke en liefdevolle echtgenote en moeder, en het zal haar hart breken, dat ze zo ver weg is van haar baby, ‘zei haar echtgenoot.

Hij deed een beroep op Cameron “om elk mogelijk drukmiddel te gebruiken om haar in ieder geval uit eenzame opsluiting te krijgen. Ze ontleent haar energie aan het samenzijn met familie, vrienden en met andere moeders en eenzame opsluiting zou haar dood kunnen betekenen.”
Ratcliffe is een petitie begonnen op Change.org waarin het Iraanse regime wordt gevraagd om “Nazanin vrij te laten”. Hij hoopt zo te laten zien dat “er een samenleving is die zich zorgen maakt over haar.”

Een woordvoerster van het Britse Foreign Office vertelde aan The Independent: “Zodra we geïnformeerd werden over de arrestatie van de Britse-Iraanse onderdaan, hebben we haar familie onze steun verleend, en we zullen dat ook blijven doen.”