20 mei 2016 – Reporters Without Borders: “Dit vonnis is een duidelijke poging tot intimidatie van eenieder die onafhankelijke informatie over mensenrechtenschendingen in Iran verspreidt.”

In Iran is de bekende journaliste en mensenrechtenactiviste Narges Mohammadi (foto) wegens haar inzet voor de mensenrechten veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf, waarvan zij minstens 10 jaar zal moeten uitzitten. Ondanks een ernstige ziekte zit zij vanaf begin mei 2015 in de gevangenis, waar haar een adequate behandeling van haar neurologische aandoening ontzegd wordt. Narges Mohammadi is onder andere veroordeeld wegens haar medewerking aan een campagne om de doodstraf in Iran af te schaffen.

De organisatie Reporters Without Borders (RSF), die wereldwijd campagne voert voor de vrijheid van informatie, heeft het vonnis scherp bekritiseerd:

“Narges Mohammadi hoort in een gespecialiseerd ziekenhuis en niet in een gevangenis. Iedere dag die ze in detentie doorbrengt, betekent een daad van onmenselijkheid”, aldus de CEO van Reporters Without Borders, Christian Mihr. “Dit vonnis is een duidelijke poging tot intimidatie van eenieder die onafhankelijke informatie over mensenrechtenschendingen in Iran verspreidt.”

In het persbericht van RSF staat verder:

“Na haar arrestatie in 2010 stortte Mohammadi na een reeks ondervragingen psychisch in en moest met een spierverlamming in het ziekenhuis worden opgenomen. Drie maanden nadat ze in 2012 opnieuw gearresteerd was, werd ze op borgtocht vrijgelaten om de broodnodige medische behandeling te ondergaan. Sindsdien werd ze voortdurend geïntimideerd door justitie en de geheime dienst.”

Volgens haar man, die in Frankrijk in ballingschap woont, krijgt Mohammadi in de gevangenis regelmatig haar medicijnen niet. In oktober vorig jaar lag ze tien dagen, met handboeien aan haar bed geketend,   in het ziekenhuis en werd uiteindelijk tegen elk medisch advies in teruggebracht naar de gevangenis. De laatste tijd wordt contact met haar man en kinderen haar overwegend geweigerd.

In totaal zitten er in Iran minstens 30 journalisten en bloggers wegens hun activiteiten in de gevangenis. Daarmee is de Islamitische Republiek wereldwijd een van de landen met de meeste gedetineerde media professionals. Niet minder dan negen instellingen houden zich, in strijd met artikel 24 van de Iraanse grondwet, bezig met de censuur van publicaties in de media.