31 mei 2016-De Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties heeft op dinsdag zijn afkeuring uitgesproken over de ‘afschuwelijke geseling’ van tientallen jonge Iraniërs vorige week in Qazvin in het noordwesten van Iran.

‘Wij veroordelen de afschuwelijke geseling van zo’n 35 jonge mannen en vrouwen vorige week in Iran, nadat ze waren betrapt op het vieren van een afstudeerfeest in Qazvin ten noorden van Teheran,’ zei een woordvoerder van de Hoge Commissaris van de VN Zeid Ra’ad Al Hussein.

‘Geseling is verboden krachtens de internationale mensenrechtenwetgeving, met name de Conventie tegen Marteling. De VN-Commissie tegen Marteling, de Mensenrechtencommissie en de Speciale Rapporteurs van de VN hebben herhaaldelijk ernstige zorgen geuit over staten waar het gebruik is om mensen te geselen, en ze hebben daarbij met name gewezen op de geseling van vrouwen en hebben opgeroepen tot afschaffing ervan. Wat autoriteiten die deze wrede, onmenselijke en vernederende straf uitdelen doen – die vaak neerkomt op marteling – is volstrekt buitensporig en afschuwwekkend,’ luidde de verklaring.

Ismaeil Sadeqi Niaraki, een beruchte moellah die in Qazvin fungeert als openbaar aanklager van het regime, zei afgelopen donderdag dat er een speciale rechtbankzitting is gehouden nadat de feestvierende jonge mannen en vrouwen waren opgepakt.

‘Nadat we informatie hadden ontvangen dat een groot aantal mannen en vrouwen bijeen waren in een villa in een voorstad van Qazvin… werden alle feestvierders gearresteerd,’ zei hij. Niaraki voegde daaraan toe dat iedereen die was vastgezet de volgende morgen voor straf 99 zweepslagen had gekregen van de zogeheten ‘Zedenpolitie’.

‘Godzijdank vonden het politieverhoor, het onderzoek, de rechtszitting, het uitspreken van het vonnis en de uitvoering van de straf plaats binnen 24 uur,’, voegde Niaraki eraan toe.

De woordvoerder van de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten van de VN zei: ‘Naar verluidt zijn er deze maand ook 17 mijnwerkers gegeseld in de Iraanse provincie West-Azerbeidzjan, omdat ze hadden geprotesteerd tegen het ontslag van 350 arbeiders van de Agh Dara-goudmijn.’

‘Vorige maand werd een vrouw in het openbaar gegeseld omdat ze seksuele relaties had buiten het huwelijk,’ vertelde hij verder. ‘Hoewel we geen betrouwbare gegevens hebben wat betreft de toepassing van geseling in het land, doen berichten vermoeden dat het middel regelmatig wordt ingezet voor een grote verscheidenheid van vermeende vergrijpen. Wij verzoeken de Iraanse autoriteiten dringend om niet langer gebruik te maken van deze wrede, onmenselijke en vernederende straf,’ aldus de VN-mensenrechtencommissie.