31 mei 2016-SMV heeft in een verklaring  wederom een oproep gedaan aan alle verdedigers van mensen rechten, met name de Hoge Commissie voor Mensenrechten van de Verenigde Naties, de Speciale Rapporteur van martelingen en andere wrede en onmenselijke straffen, de Speciale Rapporteur van het recht van iedereen om het hoogst mogelijke niveau van geestelijke en lichamelijke gezondheid te genieten, de Speciale Rapporteur van de mensenrechten in Iran en de Werkgroep tegen willekeurige gevangenneming, om snelle en effectieve maatregelen te nemen voor de vrijlating van politieke gevangen in hongerstaking in Iran, ook de heer Azimzadeh.

Familieleden en aanhangers van de Iraanse arbeidsrechtenactivist Jafar Azimzadeh, die in hongerstaking is in de gevangenis in Iran, demonstreerden dinsdag voor een tweede dag bij het gebouw van het Iraanse parlement in Teheran om zijn vrijheid te eisen.

De heer Azimzadeh is de 33ste dag ingegaan van zijn hongerstaking in de beruchte Evin gevangeins is Iran.

Demonstranten, waaronder leraren en arbeiders, hielden spandoeken op met teksten als:

“Gevangen gehouden arbeider Jafar Azimzadeh is meer dan een maand in hongerstaking” en “Het leven van Jafar Azumzadeh is in gevaar”.

Een ander spandoek luidt: “Wij vragen dringend aandacht voor de eisen van Jafar Azimzadeh”.

Een soortgelijke demonstratie werd gehouden door de aanhangers van de heer Azimzadeh op maandag 30 mei tegenover het gebouw van het parlement toen de 105ste jaarlijkse Internationale Arbeidsconferentie in Geneve begon.

De demonstranten laakten tijdens beide demonstratie de onverschilligheid van de rechterlijke macht ten aanzien van de verslechterende toestand van de gezondheid van de heer Azimzadeh.

Eveneens hielden maandag ongeveer 100 aanhangers van de heer Azimzadeh een bijeenkomst in Sanandaj, west Iran, om te protesteren tegen zijn onwettige gevangenhouding.

De heer Azimzadeh, die werd gearresteerd op 8 november 2015, zit momenteel een gevangenisstraf uit van zes jaar in afdeling 8 van de Evin gevangenis voor zijn vreedzame en legale activiteiten voor de vakbond.

De gezondheidstoestand van de heer Azimzadeh is aanzienlijk verslechterd en hij werd twee maal opgenomen in een ziekenhuis maar zonder medische behandeling weer terug gestuurd.

Op 21 mei werd de heer Azimzadeh tijdelijk overgebracht naar een ziekenhuis na nierklachten. Hij weigerde de toediening van vloeibaar serum en werd in zijn huidige toestand na middernacht teruggebracht naar de gevangenis.

Op 28 mei werd hij door bewakers naar het Tajrish Ziekehuis in Teheran gebracht maar werd na 20 minuten teruggebracht zonder toestemming te hebben gekregen voor een echografie.

Op 27 mei zond de heer Azimzadeh een open brief vanuit de gevangenis aan de International Labor Oragnization (ILO) waarin hij het Iraanse regime mishandeling van arbeiders verwijt.

De vakbond voor buschauffeurs, de vakbond voor arbeider en de Voorsteden Busmaatschappij (sherkat-e Vahed), waarschuwden op 24 mei in een verklaring over de verslechterende gezondheid van de heer Azimzadeh en riepen op tot zijn vrijlating uit de gevangenis.

De echtgenote van de heer Azimzadeh verklaarde dat hij aanzienlijk gewicht heeft verloren, zijn bloeddruk is gedaald, zijn gezichtsvermogen gaat achteruit en hij heeft ernstige pijn in de nieren.

Een belangrijke vraag van de heer Azimzadeh en andere vakbond activisten aan de autoriteiten is dat zij de aanklacht, “het verzamelen en samenspannen om misdaden te begaan tegen de nationale veiligheid” en andere nationale veiligheid aanklachten inzake vakbondsactiviteiten, te laten vallen. De heer Azimzadeh heeft vanuit de Evin gevangenis een verklaring verstuurd waarin hij na de vrijlating op borg van zijn mede politiek gevangen Ismail Abdi, Secretaris Generaal van de Iraanse Beroepsvereniging van Leraren ((ITTA), heeft gezworen zijn hongerstaking voort te zetten tot “de eisen van miljoenen leraren en arbeiders zijn ingewilligd”.