18 juni 2016-De Thomson Reuters Foundation, die journalisten over de hele wereld traint, noemde de beschuldigingen tegen hun collega ongegrond. Ook de echtgenoot van de verdachte verklaarde dat de beschuldigingen “volkomen absurd” zijn. Zijn vrouw had met hun dochter alleen maar haar familie in Iran willen bezoeken.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter) is een Brits staatsburger van Iraanse afkomst en projectleider bij de Thomson Reuters Foundation, een stichting ter bevordering van sociale en economische vooruitgang, onafhankelijke journalistiek en de rechtsstaat. Sinds 3 april 2016 zit de 37-jarige Britse gevangen in Kerman, in het zuiden van Iran. Ze heeft geen toegang tot rechtsbijstand en slechts beperkt contact met haar familie. Tot 18 mei zat ze in eenzame opsluiting. De autoriteiten weigeren haar de steun van het Britse consulaat.

Op 15 juni werd de gedetineerde Britse door het regime in Teheran beschuldigd van betrokkenheid bij spionage. Nazanin Zaghari-Ratcliffe zou voor Westerse inlichtingendiensten werken aan “een project met als doel het Iraanse regime omver te werpen”, aldus berichten in de pers. De 37-jarige zou een vooraanstaand lid van een “vijandig netwerk” zijn, dus wordt ze al twee en een halve maand in Iran vastgehouden. Deze groep zou “criminele” samenzweringen in het land uitvoeren met als doel de overheid “omver te werpen”.

De Thomson Reuters Foundation, die journalisten over de hele wereld traint, noemde de beschuldigingen tegen hun collega ongegrond: “Ze heeft in haar werk niets te maken met Iran”, zei de voorzitter van de Stichting, Monique Villa, de afgelopen week. Ook de echtgenoot van de verdachte verklaarde dat de beschuldigingen “volkomen absurd” zijn. Zijn vrouw had met hun dochter alleen maar haar familie in Iran willen bezoeken.

Op de luchthaven van Teheran hadden de autoriteiten het over “paspoortproblemen” bij de uitreis. Toen werd zijn vrouw weggevoerd, aldus de echtgenoot. De twee jaar oude dochter werd haar Britse paspoort afgenomen en ook zij kon het land niet verlaten. Sindsdien is ze aan de zorg van familie in Iran toevertrouwd.

Iran erkent geen dubbele nationaliteit. Als ze veroordeeld wordt zal Zaghari-Ratcliffe als een Iraanse worden behandeld. Als ze schuldig aan spionage wordt bevonden, dan riskeert ze de doodstraf of een lange gevangenisstraf. Het Britse Foreign Office verklaarde dat deze kwestie “herhaaldelijk en op het hoogste niveau” ter sprake is gebracht en dat dit bij elke gelegenheid opnieuw zal gebeuren.