11 juni 2016-Amnesty International eist de onmiddellijke vrijlating van de Canadese Professor Homa Hoodfar, die in Teheran gevangen zit wegens haar onderzoek met als thema vrouwenrechten. De arrestatie van de gerespecteerde wetenschapper is opnieuw een poging van het Iraanse regime om personen, onder wie academici, te vervolgen die vreedzaam hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen.

Op 6 juni werd Dr. Homa Hoodfar (foto), een Canadese staatsburger van Iraanse afkomst, vastgezet in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Volgens berichten wordt zij beschuldigd van een misdrijf tegen de nationale veiligheid, maar ze is nog niet aangeklaagd.

De Canadese afdeling van Amnesty International heeft op 9 juni de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating geëist van Homa Hoodfar, die uitsluitend gearresteerd is wegens haar beroepsmatige werkzaamheden in Iran. Amnesty International heeft een beroep gedaan op de Canadese regering om zich in te zetten voor de vrijlating en de veilige terugkeer van Homa Hoodfar naar Canada.

Homa Hoodfar is professor in de antropologie aan de Concordia University in Montreal. Haar onderzoek betreft onder meer vrouwen- en mensenrechten. In de afgelopen maanden was de wetenschapper in Iran om haar familie te bezoeken en om historisch en etnografisch onderzoek te verrichten naar de deelname van vrouwen aan de verkiezingen in Iran sinds 1906.

Reeds op 10 maart, vlak voor haar geplande terugreis naar Canada, werd Homa Hoodfar door de Revolutionaire Garde gearresteerd en ondervraagd. Haar woning werd doorzocht en haar paspoort, telefoon en computer werden in beslag genomen. Homa Hoodfar werd in maart op borgtocht vrijgelaten, maar ze kreeg wel een reisverbod. Sindsdien werd de professor herhaaldelijk door de Revolutionaire Garde opgeroepen en zonder aanwezigheid van een advocaat ondervraagd.

De arrestatie van de gerespecteerde geleerde Homa Hoodfar is opnieuw een poging van het Iraanse regime om personen, onder wie academici, te vervolgen die vreedzaam hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen, aldus Alex Neve, secretaris-generaal van Amnesty International Canada.