5 juli 2016-Zware terroristische aanslag op weerloze Iraanse ballingen in Irak: Camp Liberty in de buurt van Bagdad werd met meer dan 50 raketten gebombardeerd. De raketaanval eiste geen dodelijke slachtoffers, maar 50 personen raakten gewond. Veel gebouwen in het kamp gingen in vlammen op. Het risico bestaat op nog meer aanvallen.

Bij een zware raketaanval op Camp Liberty in de buurt van Bagdad in de avond van 4 juli raakten meer dan 50 inwoners van het kamp gewond. Veel van de Iraanse ballingen die daar wonen hebben ernstige verwondingen opgelopen door rondvliegende granaatscherven en brandwonden. Tot nu toe zijn er gelukkig geen doden te betreuren.

De zware terroristische aanval op het kamp vond plaats op 4 juli om 20.35 plaatselijke tijd. Naar verluidt werd Camp Liberty met meer dan 50 raketten beschoten, enkele zijn buiten het kamp ingeslagen. De inslagen hebben diepe kraters achtergelaten.

Door de explosies zijn veel gebouwen en woonruimten van de bewoners van Camp Liberty in vlammen opgegaan. Grote delen van het kamp zijn verwoest.

Video: branden in Camp Liberty op de avond van 04-07-2016

In Camp Liberty zijn ongeveer 1800 Iraanse asielzoekers, waaronder honderden vrouwen, geïnterneerd. De weerloze Iraanse ballingen in het kamp zijn al  meerdere keren met raketten aangevallen, waarbij veel doden en gewonden zijn gevallen. Ze zijn het slachtoffer van een vernietigingscampagne van het regime in Teheran en hun Iraakse milities, omdat ze zich resoluut verzetten tegen het islamitisch extremisme. Terreurmilities in Irak hebben gedreigd met nog meer aanvallen op de politieke vluchtelingen in Camp Liberty.

De asielzoekers in Camp Liberty hebben een beroep gedaan op de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat ze onmiddellijk worden geëvacueerd naar veilige landen, omdat er in het kamp geen enkele veiligheid voor hen is en ze bedreigd worden met nog meer aanvallen.

De VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR heeft de Iraanse ballingen in Camp Liberty officieel erkend als asielzoekers die beschermd moeten worden. Dus kunnen ze volgens het internationaal recht aanspraak maken op omvangrijke bescherming, veiligheid en humanitaire hulp.

De gewelddadige aanvallen en terreuraanslagen op de vluchtelingen in Camp Liberty zijn door de internationale gemeenschap meerdere malen scherp veroordeeld, onder meer door de Europese Unie en de Duitse regering.