2 juli 2016-Volgens de Iraanse justitie zit Nazanin Zaghari-Ratcliffe al drie maanden in eenzame opsluiting, omdat ze heeft geholpen met het opzetten van een website in verband met de civiele protesten van 2009.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter) is een Brits staatsburger van Iraanse afkomst en projectleider bij de non-profit stichting Thomson Reuters Foundation. Sinds 3 april 2016 zit de 37-jarige Britse in Iran in hechtenis. Volgens persberichten verklaarde een hoge Iraanse aanklager eind juni dat Nazanin Zaghari-Ratcliffe al drie maanden in eenzame opsluiting zit, omdat zij heeft geholpen bij het opzetten van een website.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe werd 3 april op het vliegveld van Teheran gearresteerd toen ze met haar twee jaar oude dochter op weg was naar huis in Londen. Noch aan haarzelf, noch aan haar man Richard werd verteld waarom ze was gearresteerd; dit gebeurde pas midden juni, toen de Iraanse Revolutionaire Garde een verklaring uitgaf waarin de gevangene “spion” genoemd werd.

Nu heeft de Iraanse aanklager Yadollah Movahed de eerste details over de zaak van de 37-jarige openbaar gemaakt en verklaard dat zij had deelgenomen aan de civiele protesten in 2009, ofschoon zij toen in het Verenigd Koninkrijk verbleef.

In de zomer van 2009 hebben in Iran honderdduizenden geprotesteerd omdat ze de autoriteiten ervan beschuldigden de toenmalige presidentsverkiezingen te hebben vervalst. De civiele protesten werden door het regime “oproer” genoemd. De beweging werd door menigeen de “Twitter Revolutie” genoemd, omdat de activisten het internet gebruikten om hun acties te coördineren.

In een bericht van het Iraanse persbureau Mizan van 24 juni werd het hoofd van het Openbaar Ministerie van de Iraanse stad Kerman geciteerd, waar Zaghari-Ratcliffe gevangen zit, 1000 km verwijderd van haar dochter in Teheran. Hij verklaarde: “In de jaren 2014-2015 heeft de geheime dienst van de Revolutionaire Garde in de provincie Kerman leden geïdentificeerd en gearresteerd van een groep die tijdens het  “oproer ” actie gevoerd hebben tegen de nationale veiligheid door het opzetten van websites en campagnes in de media. Sommige van deze mensen bevonden zich buiten Iran, waaronder de verdachte Nazanin Zaghari.”

Het enige bericht dat tot nu toe bekend is over de arrestatie van de Britse staatsburger is van 15 juni, toen de Revolutionaire Garde verklaarde dat Zaghari-Ratcliffe door middel van “haar lidmaatschap van buitenlandse bedrijven en instellingen” en als een van de “leiders verbonden met buitenlandse vijandige netwerken” heimelijk plannen gemaakt had om “de islamitische Republiek omver te werpen “.

Zaghari-Ratcliffe werkt als programmamanager voor de Thomson Reuters Foundation, de charitatieve afdeling van het persbureau Reuters. In eerste instantie werd zij aangehouden op het vliegveld van Teheran, waarbij een ambtenaar haar vertelde dat er een probleem was met haar paspoort. De pas van haar dochter Gabriella werd in beslag genomen en het tweejarige kind werd overgedragen aan haar grootouders.

28-06-2016: wake voor Nazanin Zaghari-Ratcliffe voor het Britse regeringshoofdkwartier.

Aanvankelijk bracht de echtgenoot van Zaghari-Ratcliffes, de 41-jarige  Richard Ratcliffe, op advies van het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken, de zaak niet in de openbaarheid, maar nadat hij vernam dat men zijn vrouw in eenzame opsluiting hield en haar  voortdurend ondervraagde, maakte hij de zaak openbaar.

Drie dagen na het begin van de openbare protesten tegen haar detentie werd Zaghari-Ratcliffe overgebracht naar een andere gevangenis, en mochten familieleden haar bezoeken. Ratcliffe verklaarde dat zijn vrouw door de opsluiting in een erbarmelijke conditie was: ‘Ze kon niet meer staan, ze was verschrikkelijk zwak, Gabriella moest voor haar opgetild worden “.

“Ze kon niet lopen zonder dat ze duizelig werd, het haar viel uit. Ze proberen met kwalijke psychologische methoden haar wil te breken. Ze is duidelijk zeer, zeer getraumatiseerd. ”

Ratcliffe verklaarde dat de Revolutionaire Garde de familie in Iran heeft opgedragen geen contact met hem op te nemen, anders zouden ze ook aangehouden worden. Sindsdien heeft Ratcliffe alleen via Skype contact gehad met zijn dochter. Zij kan Iran niet verlaten zonder haar paspoort en hij krijgt geen visum. Bovendien bestaat het risico dat hij gearresteerd wordt zodra hij in Iran aankomt.

Het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde dat de zaak “herhaaldelijk en op het hoogste niveau” besproken is en dat dit “bij elke gelegenheid” zal blijven gebeuren. Ratcliffe verklaarde dat de vertegenwoordiger van het ministerie van Buitenlandse Zaken hem alleen op eigen initiatief had ontmoet. “Je zou haast denken dat deze vertegenwoordigers ontstemd was, omdat ik de kwestie openbaar had gemaakt,” zei hij.

De afgelopen weken werden door het Iraanse regime ook andere vrouwen met een dubbele nationaliteit gearresteerd. De Canadees-Iraanse Homa Hoodfar, een 65-jarige professor uit Montreal in Canada, was de oprichter van de groepering Women Living Under Muslim Laws, met hoofdkantoor in Londen. Ze werd opgesloten wegens “Feminisme en het in gevaar te brengen van de veiligheid van Iran .