11 juli 2016 – Tienduizenden mensen uit verschillende landen hebben de recente terroristische aanval op de vluchtelingen in Camp Liberty in Irak veroordeeld en de VN opgeroepen om het kamp onder internationale bescherming te plaatsen totdat alle Iraanse ballingen geëvacueerd zijn.

Het tweede weekend van juli kwamen tienduizenden mensen uit verschillende landen in Parijs bijeen om een duidelijk signaal te geven voor de mensenrechten in Iran en de bescherming van vluchtelingen. Verschillende evenementen, waaronder een massabijeenkomst, lezingen, paneldiscussies, conferenties, exposities en wakes, behandelden de schendingen van de mensenrechten en de executies in Iran en de situatie van de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in Irak.

Een centraal thema van de manifestatie in Parijs was de situatie van de Iraanse asielzoekers in Camp Liberty in de buurt van Bagdad. Op 4 juli 2016 is er een ernstige terroristische aanslag gepleegd op de weerloze Iraanse ballingen in het kamp. Camp Liberty werd met meer dan 50 raketten gebombardeerd. In het kamp zijn ongeveer 1.800 politieke vluchtelingen uit Iran, waaronder honderden vrouwen, geïnterneerd. De raketaanval eiste geen dodelijke slachtoffers, maar meer dan 50 mensen raakten gewond.

De deelnemers aan de bijeenkomsten in Parijs veroordeelden de aanval op de mensen in Camp Liberty als een wrede misdaad tegen weerloze burgers. Zij riepen de VN op om het kamp onder internationale bescherming te plaatsen totdat alle Iraanse ballingen uit Camp Liberty geëvacueerd zijn. De humanitaire reddingsoperatie moet aanzienlijk worden bespoedigd, zodat alle mensen uit Camp Liberty zo snel mogelijk in veiligheid zijn gebracht.

 

 


Bescherm en help de vluchtelingen! Verdedig de mensenrechten! NEE tegen de doodstraf! Stop de executies! Bescherm minderheden! Verdedig de rechten van vrouwen! NEE tegen islamitisch extremisme en terreur!

Het tweede weekend van juli kwamen tienduizenden mensen in Parijs bijeen om een duidelijk signaal te geven voor de mensenrechten in Iran en de bescherming van vluchtelingen. Verschillende bijeenkomsten behandelden de schendingen van de mensenrechten en de executies in Iran en de situatie van de Iraanse vluchtelingen in Camp Liberty in Irak.

De deelnemers aan de manifestatie – waarvan veel Iraanse ballingen – kwamen uit verschillende landen. Bekende persoonlijkheden, mensenrechtenexperts, parlementsleden, politici buitenlands beleid en veiligheidsdeskundigen uit heel Europa, Amerika, Canada, de Arabische landen en de Iraanse democratische beweging namen deel aan de activiteiten. Mensenrechtenorganisaties, vrouwenrechtenactivisten en deskundigen in internationaal recht en vluchtelingenrecht verstrekten gedetailleerde informatie over de huidige situatie in Iran en in Camp Liberty. Vijfentwintig Nobelprijswinnaars hebben hun steun voor de grote “Vrij Iran” bijeenkomst in Parijs verklaarde op 9 juli

Hieronder foto’s van de manifestatie:

Ad Melkert, voormalig hoofd van de bijstandsmissie van de VN in Irak en Speciale Vertegenwoordiger van de Secretaris-generaal van de VN

Rama Yade, voormalig staatssecretaris voor mensenrechtenkwesties bij het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken


Deelnemers uit het Verenigd KoninkrijkPastor Saeed Abedini, die wegens zijn christelijk geloof drie jaar in Iran in de gevangenis zat

 

Deelnemers uit Frankrijk
Gilbert Mitterrand, voorzitter van de mensenrechtenorganisatie France Libertés, Stichting van de voormalige Franse First Lady Danielle Mitterrand
Ingrid Betancourt, mensenrechtenactiviste en voormalig presidentskandidaat, zij was ongeveer zes jaar gijzelaar in Colombia
Deelnemers uit Spanje

Rita Süssmuth was één van de deelnemers uit Duitsland

Deelnemers uit Canda

Deelnemers uit VS
Deelnemers uit Italie