21 juli 2016 – De Iraanse rechterlijke macht heeft drie mensen met een dubbele nationaliteit, waaronder Nazanin Zaghari-Ratcliffe, aangeklaagd wegens vermeende pogingen tot het omverwerpen van de regering. Haar echtgenoot Richard Ratcliffe heeft zijn eis herhaald dat de Britse regering in deze kwestie haar “‘politieke stem” moet verheffen om te zorgen dat ze vrij komt.

De 37-jarige Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter) is Brits staatsburger van Iraanse afkomst en projectleider bij de Thomson Reuters Foundation, een stichting ter bevordering van sociale en economische vooruitgang, onafhankelijke journalistiek en de rechtsstaat. Nazanin Zaghari-Ratcliffe zit in Iran al langer dan 100 dagen in hechtenis nadat ze in april op de luchthaven van Teheran, toen ze naar Londen terug wilde vliegen, werd gearresteerd door leden van de Revolutionaire Garde.

Volgens berichten in de pers vertelde haar familie dat ze op een geheime locatie werd vastgehouden en dat haar paspoort in beslag is genomen, terwijl haar ouders zorgen voor haar tweejarige dochtertje. Haar echtgenoot Richard Ratcliffe,  die in Groot-Brittannië woont, heeft een brief gestuurd aan de Britse premier, waarin hij de overheid vraagt  om in te grijpen.

Richard Ratcliffe heeft zijn eis herhaald dat de Britse regering in deze kwestie haar “politieke stem” moet verheffen om te zorgen dat ze vrij komt. Hij noemde het wonderlijk dat er geen enkele Britse minister Teheran openlijk heeft bekritiseerd voor het feit dat er in Iran een Brits staatsburger in hechtenis zit.

Ratcliffe verklaarde dat het consulaat in Iran en het Britse Ministerie van Buitenlandse Zaken de zaak in behandeling hebben. Hij voegde er echter aan toe: “Deze kwestie is door geen enkele Britse minister openlijk bekritiseerd. Het gaat hier om een Britse peuter en een Britse moeder, die feitelijk gegijzeld worden. In dit geval moet men zijn politieke stem verheffen, want het geeft niet de indruk dat er tot dusverre ook maar iets beweging in zit.”

Volgens Ratcliffe wordt zijn vrouw als ‘onderpand’ gebruikt, maar zou de Revolutionaire Garde haar vrijlaten als er een overeenkomst kan worden bereikt met de politieke leiders in Teheran. Hij voegde eraan toe: “Ze is een politieke gevangene en wordt duidelijk ingezet als pion bij de internationale betrekkingen.”

Zaghari-Ratcliffe is werkzaam bij de Thomson Reuters Foundation – een charitatieve tak van het persagentschap – en was nooit betrokken bij politieke activiteiten in Iran. De Revolutionaire Garde heeft beweerd dat ze heeft deelgenomen aan “het creëren van projecten op internet en in de media die als doel hadden de Islamitische Republiek omver te werpen.”

Op 11 juni meldden de Iraanse staatspersbureaus dat de Iraanse rechterlijke macht drie personen met een dubbele nationaliteit, waaronder Nazanin Zaghari-Ratcliffe, heeft aangeklaagd wegens niet-gespecificeerde delicten. Ze citeerden de officier van justitie van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, die heeft verklaard dat de andere twee verdachten met een dubbele nationaliteit de Iraans-Canadese emeritus professor Homa Hoodfar en de Iraans-Amerikaanse zakenman Siamak Namazi – wiens vader ook is aangehouden – zijn.

Arrestanten die worden beschuldigd van pogingen tot omverwerping van het regime worden gewoonlijk door een revolutionaire rechtbank achter gesloten deuren berecht.