13 augustus 2016 -De echtgenoot van ,  medewerkster van een liefdadigheidsinstelling die in Iran gevangen zit,  herhaalt zijn oproep aan de internationale gemeenschap om zich in te zetten voor de vrijlating van zijn vrouw.

De Britse premier Theresa May heeft zich bezorgd uitgelaten over de zaak van Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met man en dochter). In een telefoongesprek met de president van het regime in Teheran heeft zij het opgenomen voor de 37-jarige project manager van de Thomson Reuters Foundation. De Iraanse rechterlijke macht heeft de Britse van Iraanse afkomst, die in Iran sinds april 2016 in hechtenis zit, aangeklaagd wegens vermeende subversieve activiteiten.

De echtgenoot van de gevangene, Richard Ratcliffe,  die in Londen woont, zei volgens persberichten dat de gezondheid van zijn vrouw in de gevangenis dramatisch is verslechterd, ze kon amper staan. Het paspoort van hun tweejarige dochter Gabriella, die Brits staatsburger is, werd in Iran afgepakt, zij verblijft onder de hoede van haar grootouders in Teheran.

Begin april werd Nazanin door Iraanse veiligheidsagenten gearresteerd op het vliegveld van Teheran. Wekenlang was het niet duidelijk waarvan Nazanin beschuldigd werd. Ze was naar een gevangenis op 1.000 kilometer van Teheran gebracht en daar in eenzame opsluiting vastgezet. Pas in juni vertelde de Revolutionaire Garde wat de Brits-Iraanse Nazanin in de schoenen werd geschoven: zij zou betrokken zijn geweest bij een couppoging tegen de Islamitische Republiek, zij zou zelfs het “brein” achter een netwerk zijn geweest.

Mensenrechtenactivisten en Iran-deskundigen noemen deze beschuldigingen absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen als politiek drukmiddel – dat is ook gebeurd bij andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

Intussen is Nazanin terug in Teheran, zij verblijft nu in de beruchte Evin-gevangenis. Haar toestand is slecht. Toen ze voor het eerst bezoek van haar dochtertje mocht hebben, kon ze niet eens staan, ze kon het kind alleen knuffelen.

Richard Ratcliffe zet zich d.m.v. een internationale campagne in voor de vrijlating van zijn vrouw. De Social Media zijn een belangrijk middel voor zijn campagne. Via Facebook en Twitter vertelt hij dagelijks over de laatste ontwikkelingen en post hij foto’s van zijn gezin. Hij hoopt dat de wereld daardoor oog krijgt voor het leed van zijn gezin.

De inzet van de velen die de petitie voor Nazanin hebben ondertekend heeft al veel in beweging gezet, aldus Richard Ratcliffe. “Hun inzet  heeft ertoe geleid dat Nazanin niet langer in eenzame opsluiting zit, het heeft ervoor gezorgd dat ze is teruggebracht naar de gevangenis in Teheran, waar ze bezoek van haar familie kan hebben, en dat premier Theresa May en anderen eindelijk tot handelen zijn overgegaan”.

De verwachting is dat eerste zitting van het proces binnenkort zal plaatsvinden, een datum is echter nog niet vastgesteld, en ook over de concrete beschuldiging kan slechts worden gespeculeerd. Inmiddels is er een advocaat aangesteld en hij probeert nu om een ​​ontmoeting met Nazanin regelen, aldus de echtgenoot. Haar zaak zal worden behandeld door een revolutionaire rechtbank van Teheran. Haar rechter is de beruchte Abolghassem Salivati. Hij staat erom bekend dat hij in politieke zaken uiterst zware vonnissen, vaak zelfs doodvonnissen, velt . Dat is talloze al beklaagden met een dubbele nationaliteit al overkomen, zoals onlangs Jason Rezaian, verslaggever van de “Washington Post”. In 2011 werd rechter Salivati ​​ wegens mensenrechtenmisdrijven op een sanctielijst van de EU geplaatst.

De beschuldigingen tegen Nazanin berusten op absolute “fantasie”, zegt Richard Ratcliffe. En de werkgever van Nazanin , de charitatieve Thomson Reuters Foundation, benadrukte de afgelopen maanden herhaaldelijk dat de aantijgingen absoluut ongegrond zijn, omdat de stichting geen enkel project in Iran ondersteunt.