8 augustus 2016-Musicus Mehdi Rajabian en zijn broer, cineast Hossein Rajabian zijn in hechtenis mishandeld om hen tot “bekentenissen” te dwingen, die vervolgens gebruikt zijn als basis voor hun veroordeling.

Amnesty International houdt een spoedactie voor de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gevangen Iraanse artiesten Mehdi Rajabian en Hossein Rajabian (foto). Beide mannen zijn uitsluitend gestraft wegens het vreedzaam uitoefenen van hun recht op vrije meningsuiting en vereniging.

Amnesty International: “Musicus Mehdi Rajabian en zijn broer, cineast Hossein Rajabian, vervoegden zich op 4 juni bij de Evin gevangenis in Teheran om hun gevangenisstraf van drie jaar uit te zitten. Op 26 mei hadden ze de opdracht gekregen om binnen vijf dagen voor de officier van justitie in de Evin gevangenis in Teheran te verschijnen om aan hun straf te beginnen. Na zijn arrestatie werd Mehdi Rajabian bijna twee maanden zijn medicatie onthouden, die volgens zijn arts nodig is om een auto-immuunziekte te voorkomen. Hij kreeg pas begin augustus de injectie die hij maandelijks moet hebben. Musicus Yousef Emadi, die samen met hem was gearresteerd en berecht, is nog op vrije voeten.

Mehdi Rajabian, Hossein Rajabian en Yousef Emadi werden in oktober 2013 gearresteerd. Tijdens de eerste 18 dagen na hun arrestatie werden ze op een onbekende locatie vastgehouden. Daarna werden ze overgebracht naar vleugel 2A van de Evin gevangenis, waar ze in eenzame opsluiting zaten voordat ze op borgtocht vrijgelaten werden. Ze vertelden dat ze waren geslagen en elektrische schokken hadden gekregen om hen tot “bekentenissen” te dwingen, die vervolgens gebruikt werden als basis voor hun veroordeling. Het proces, dat op 26 april 2015 in Teheran plaatsvond bij afdeling 28 van het Revolutionaire Hof was duidelijk oneerlijk en duurde slechts drie minuten. De rechtbank veroordeelde de kunstenaars wegens “het beledigen van islamitische heiligheden”, “het verspreiden van propaganda tegen het systeem” en “het uitoefenen van illegale audiovisuele activiteiten” tot zes jaar gevangenis en een boete. De aanklachten tegen hen zijn uitsluitend terug te voeren naar hun artistieke activiteiten, bijvoorbeeld de film van Hossein Rajabian over het recht van Iraanse vrouwen om te scheiden en de verspreiding door Mehdi Rajabian en Yousef Emadi van illegale muziek van in het buitenland wonende Iraanse zangers en zangeressen, waarvan de teksten deels politiek zijn of gaan over onderwerpen die taboe zijn. In februari 2016 werden ze geïnformeerd dat het hof van beroep in Teheran had besloten dat ze drie van de zes jaar moeten uitzitten. De rechtbank zette de resterende straf, onder voorbehoud van “goed gedrag”, om in voorwaardelijk met een proeftijd van vijf jaar.”