2 september 2016-De antropologe Homa Hoodfar zit sinds juni in Teheran in hechtenis wegens haar onderzoek naar de rechten van vrouwen. Ze werd beschuldigd van zogeheten “misdrijven tegen de nationale veiligheid”.

Professor Homa Hoodfar (foto), Canadees staatsburger van Iraanse afkomst, zit sinds begin juni 2016 gevangen  in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. Ze werd naar verluidt door de Iraanse rechterlijke macht beschuldigd van zogeheten “misdrijven tegen de nationale veiligheid”. Amnesty International heeft de onmiddellijke vrijlating geëist van de professor, die uitsluitend wegens haar onderzoek naar de rechten van vrouwen in Teheran in de gevangenis zit.

Volgens berichten in de media is de gezondheid van Homa Hoodfar na drie maanden eenzame opsluiting dusdanig verslechterd dat ze nauwelijks nog kan lopen of praten. In een persbericht van 30 augustus vertelde haar familie dat de 65-jarige antropologe naar het ziekenhuis moest worden overgebracht omdat haar toestand is verslechterd.

In de mededeling staat o.a.: “Gezien de alarmerende berichten dat Homa in het ziekenhuis is opgenomen en dat haar gezondheidstoestand blijft verslechteren hebben we geen andere keuze dan deze parodie op rechtvaardigheid op grote schaal bekend te maken, nadat duidelijk is geworden dat de autoriteiten niets geven om haar gezondheid en er ook niet aan denken om de rechten van Homa te respecteren in een eerlijk proces, waarop ze in het kader van de Iraanse wetten recht heeft.”

De familie toonde zich ook bezorgd over de vage beschuldigingen waaraan Homa Hoodfar in Iran wordt blootgesteld – de officier van justitie van Teheran heeft haar beschuldigd van “het zich bezighouden met feministische- en veiligheidsvraagstukken” – en over de manier waarop het haar advocaat werd belet haar processtukken in te zien of een borgsom te vragen. Media in Iran vermeldden dat ze beschuldigd werd van het plannen van een feministische “sluipende revolutie” tegen de Islamitische Republiek.

De Canadese professor heeft vorig jaar een lichte beroerte gehad en lijdt aan een neurologische aandoening. “Ze werd naar het ziekenhuis gebracht omdat haar gezondheid snel achteruit is gegaan”, aldus de verklaring van haar familie. “Ze was erg gedesoriënteerd en kon nauwelijks lopen of spreken.”

De zaak Homa Hoodfar heeft een hoge prioriteit voor het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken, aldus een woordvoerder. Hij wees er echter op dat Canada geen diplomatieke vertegenwoordiging in Iran heeft. Canada werkt samen met landen die invloed hebben in Iran, en zal alles doen om de zaak te bespoedigen en de veilige terugkeer van Homa Hoodfar naar haar familie, vrienden en collega’s te garanderen.

De antropologe Homa Hoodfar die doceerde bij de Concordia University in Montreal, heeft de Canadese, Ierse en Iraanse nationaliteit. Volgen haar familie was ze op 11 februari naar Iran gereisd voor familiebezoek, maar ook om onderzoek te doen naar de deelname van vrouwen aan de verkiezingen in Iran.

In de Evin gevangenis waar Homa Hoodfar gevangen zit, overleed in 2003 de Canadees-Iraanse fotojournaliste Zahra Kazemi aan de gevolgen van marteling.