7 september 2016-Volgens berichten zijn er sinds het begin van het jaar in Iran al meer dan 200 christenen gearresteerd. Volgens mensenrechtenactivisten voert het Iraanse regime op dit moment een agressieve campagne tegen huiskerken. Steeds meer christenen worden wegens “illegale verspreiding van het Evangelie” gearresteerd.

Volgens verslagen van Iraanse mensenrechtenactivisten werden op 26 augustus in Firuzkuh, ten oosten van Teheran, vijf leden van een christelijke gemeente gearresteerd door de Iraanse geheime dienst. De gearresteerde mannen, Ramiel Bet Tamraz, Amin Nader Afshar, Hadi Askary, Mohamad Dehnay en Amir Sina Dashti, werden naar een onbekende locatie gebracht. Volgens ooggetuigen werd Amin Nader Afshar tijdens de arrestatie mishandeld toen hij naar een arrestatiebevel vroeg.

Ramiel Bet-Tamraz (foto) is de zoon van predikant Victor Bet-Tamraz, die de Assyrische Kerk van Teheran heeft geleid tot deze in 2009 door het ministerie van Binnenlandse Zaken werd gesloten. Pastor Tamraz zelf werd in december 2014 gearresteerd, samen met twee christelijke bekeerlingen, wegens “illegale verspreiding van het Evangelie”. Na enkele maanden kwam hij op borgtocht vrij te tot aan zijn proces. Na de arrestatie van zijn zoon heeft pastor Tamraz tevergeefs geprobeerd achter de verblijfplaats van de vijf mannen te komen.

De verwanten van de gearresteerden zijn erg bezorgd en vermoeden dat de reden voor de arrestaties is, dat het regime belastend materiaal wil verzamelen voor het proces tegen pastor Tamraz en de samen met hem gearresteerde mannen. Gevreesd wordt dat de geheime dienst bekentenissen wil afdwingen, die vervolgens tegen de verdachten gebruikt zullen worden.

Volgens berichten zijn er sinds het begin van het jaar in Iran al meer dan 200 christenen gearresteerd.  Velen zitten nog steeds in hechtenis, terwijl anderen, zoals pastor Tamraz, op hun proces wachten. Alleen al in augustus zijn 43 christenen gearresteerd. Volgens mensenrechtenactivisten voert het Iraanse regime op dit moment een agressieve campagne tegen huiskerken. Steeds meer christenen worden wegens “illegale verspreiding van het Evangelie” gearresteerd.