14 september 2016- De Iraanse Revolutionaire Garde heeft Nazanin Zaghari-Ratcliffe ervan beschuldigd betrokken te zijn bij “pogingen tot omverwerping” van het regime in Iran. Mensenrechtenactivisten en Iran-deskudigen omschrijven deze beschuldigingen als absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen om politieke druk uit te oefenen.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe (op de foto met haar dochter Gabriella) is Brits staatsburger van Iraanse afkomst en projectleider bij de Thomson Reuters Foundation, een instelling ter bevordering van onafhankelijke journalistiek en rechtstaat. Sinds april 2016 zit Nazanin Zaghari-Ratcliffe is in Iran in hechtenis. Na familiebezoek werd ze op het vliegveld van Teheran gearresteerd toen ze wilde terugvliegen naar Londen. Het paspoort van haar twee jaar oude dochter Gabriella werd ingenomen, zodat ook zij Iran niet kan verlaten.

Begin september werd de medewerkster van de Thomson Reuters Foundation door een revolutionaire rechtbank in Teheran veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf. In juni had de Iraanse rechterlijke macht de beschuldiging tegen Nazanin Zaghari-Ratcliffe ingebracht. De Revolutionaire Garde beschuldigt haar van betrokkenheid bij “pogingen tot omverwerping” van het regime in Iran.

Nazanin Zaghari-Ratcliffe heeft nooit deelgenomen aan politieke activiteiten in Iran. Mensenrechtenactivisten en Iran-deskudigen omschrijven deze beschuldigingen als absurd. Het regime in Teheran gebruikt dergelijke gevallen om politieke druk uit te oefenen – zoals ook al gebeurde bij veel andere gevangenen met een dubbele nationaliteit.

De echtgenoot van gevangene, Richard Ratcliffe, die in Londen woont, zei tegen de pers dat de gezondheid van zijn vrouw in de gevangenis dramatisch is verslechterd, ze kon amper nog staan blijven. Hij zet zich via een internationale campagne in voor de vrijlating van zijn vrouw en probeert de wereld attent te maken op het leed van zijn gezin.