Homa Hoodfar bij aankomst in Oman, de tussenstop voor haar terugreis naar Canada.

27 sep 20146 Wereldwijd hebben talrijke mensenrechtenverdedigers zich ingezet voor de vrijlating van de Canadese professor Homa Hoodfar die in Iran gevangen zat. Door internationale druk is het regime in Teheran gedwongen om de politieke gevangene vrij te laten.

De wereldwijde campagne voor de vrijlating van de Canadese Professor Homa Hoodfar (foto) die in Iran gevangen zat, heeft succes gehad: ze werd op 26 september vrijgelaten en is terug in Canada.

De antropologe Homa Hoodfar, een Canadees staatsburger van Iraanse afkomst, zat sinds begin juni 2016 vast in de beruchte Evin gevangenis in Teheran. De reden hiervoor was haar onderzoek naar de rechten van vrouwen in Iran. De Iraanse rechterlijke macht had haar beschuldigd van vermeende “misdrijven tegen de nationale veiligheid” en van het beramen van een “feministe sluipende revolutie” in Iran. De gezondheidstoestand van Homa Hoodfar was na maanden eenzame opsluiting dusdanig  verslechterd dat ze nauwelijks nog kon lopen of praten.

Canada: aan de protestacties voor de vrijlating van Homa Hoodfar deden ook veel studenten mee

Nog maar pas geleden hadden 22 mensenrechtendeskundigen, voormalige speciale vertegenwoordigers van de Verenigde Naties, de internationale gemeenschap opgeroepen in actie te komen opdat Homa Hoodfar direct zou worden vrijgelaten.

De arrestatie van de wetenschapper was alweer een maatregel van het Iraanse regime om op te treden tegen mensen zoals academici, die vreedzaam hun recht op vrijheid van meningsuiting uitoefenen. Door internationale druk werd het regime nu gedwongen Homa Hoodfar vrij te laten