De vervolging van christenen door het islamitische regime in Iran neemt toe. Alleen al in augustus werden er minstens 43 christenen gearresteerd in Iran.

19 september 2016-Volgen berichten van mensenrechtenverdedigers lopen in Iran drie mannen die zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd het risico bestraft te worden door openbare geseling. Ze riskeren 80 zweepslagen omdat ze wijn hebben gedronken tijdens een eucharistieviering.

De drie christelijke bekeerlingen werden beschuldigd van “schending van de nationale veiligheid” en de illegale consumptie van alcohol. Alcoholconsumptie mag in Iran alleen door niet-moslims. Omdat het verboden is de islam te verzaken, wordt verandering van religie niet erkend en bekeerlingen worden wettelijk behandeld als moslims.

Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie en Mohammad Reza Omidi, alle drie christenen van islamitische afkomst, zijn aangeklaagd door het Strafhof van de noord-Iraanse stad Rasht. Indien schuldig bevonden kunnen zij gegeseld worden. Reza Omidi is een van de vier christenen die in 2012 wegens dezelfde aanklacht tot 80 zweepslagen werden veroordeeld.

De drie mannen werden op 13 mei 2016 samen met pastor Youcef Nadarkhani en zijn vrouw Tina gearresteerd. Het echtpaar werd dezelfde dag nog vrijgelaten, terwijl de drie andere christenen vastgezet werden. De uitspraak wordt over tien dagen verwacht.

De vervolging van christenen door het islamitische regime in Iran neemt toe. Sinds vorig jaar zijn er door de Iraanse autoriteiten meer dan 200 christenen gearresteerd. Velen van hen zitten nog steeds in de gevangenis, anderen werden op borgtocht vrijgelaten in afwachting van proces of zijn in beroep gegaan. Alleen al in augustus werden er minstens 43 christenen gearresteerd in Iran.