18 oktober 2016- Amnesty International: ” Het proces van Golrokh Ebrahimi Iraees was een farce. Haar werd het recht op verdediging ontzegd en haar straf was een uitgemaakte zaak. Dit is gewoon weer het meest recente voorbeeld van de manier waarop de Iraanse autoriteiten hun minachting voor rechtvaardigheid en mensenrechten aantonen…”

Golrokh Ebrahimi Iraee met echtgenoot Arash Sadeghi

De schrijfster en mensenrechtenactiviste Golrokh Ebrahimi Iraee werd in Teheran tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld wegens het vermeende “beledigen van het heilige instituut islam” en “het verspreiden van propaganda tegen het regime” omdat ze een nog ongepubliceerd verhaal heeft geschreven met als thema de gruwelijke praktijk van het stenigen.

Op 4 oktober kreeg Golrokh Ebrahimi Iraee een dreigend telefoontje van de justitiële autoriteiten, waarin ze werd bevolen naar de Evin gevangenis in Teheran te komen om haar zesjarige gevangenisstraf uit te zitten.

Amnesty International eist de vernietiging van het vonnis. “De aanklachten tegen Golrokh Ebrahimi Iraee zijn belachelijk. Ze moet jaren achter de tralies doorbrengen alleen maar omdat ze een verhaal schreef dat niet eens gepubliceerd is”, aldus Philip Luther, Midden-Oosten deskundige bij Amnesty International.

“In plaats van een jonge vrouw gevangen te zetten omdat zij vreedzaam gebruikt maakt van de mensenrechten door zich uit te spreken tegen steniging, zouden de Iraanse autoriteiten zich moeten richten op het afschaffen van deze straf, die gelijk staat aan marteling. Het is beangstigend dat in Iran het gebruik van steniging nog toegestaan ​​en gerechtvaardigd wordt uit naam van het beschermen van de goede zeden.”

De veroordeling van Golrokh Ebrahimi Iraee volgde als reactie op een ongepubliceerd fictief verhaal dat ze schreef. Het verhaal beschrijft de emotionele reactie van een jonge vrouw die een exemplaar van de Koran verbrandt uit woede over de wrede praktijk van steniging.

Dit verhaal werd op 6 oktober 2014 ontdekt, toen Golrokh Ebrahimi Iraee samen met haar man Arash Sadeghi op diens werk gearresteerd werd door de Revolutionaire Garde. Deze mannen hadden geen arrestatiebevel, maar namen het echtpaar mee naar hun woning, waar ze hun spullen doorzochten en een aantal zaken in beslag namen, waaronder hun laptops en een aantal cd’s.

De mensenrechtenactivist Arash Sadeghi werd in de Evin-gevangenis in Teheran geïnterneerd. Ook Golrokh Ebrahimi Iraee werd 20 dagen in deze gevangenis vastgehouden zonder toegang tot haar familie of een advocaat.

Golrokh Ebrahimi Iraee verterlde dat ze tijdens haar detentie urenlang werd verhoord, waarbij ze geblinddoekt was en voor een muur zat. Degenen die haar ondervroegen bedreigden haar dat ze geëxecuteerd kon worden wegens “het beledigen van de islam”. Ze kon duidelijk horen hoe haar man in de cel ernaast tijdens het verhoor werd bedreigd en beledigd, wat haar kwelling nog erger maakte. Arash Sadeghi verklaarde later dat hij gemarteld was tijdens het voorarrest – hij was geschopt, op zijn hoofd geslagen, kreeg oorvijgen en zijn keel werd dichtgeknepen.

Amnesty International meldde dat het proces van Golrokh Ebrahimi Iraee bestond uit twee korte sessies bij een revolutionaire rechtbank in Teheran. De advocaten van de mensenrechtenactiviste werden bij dit proces niet toegelaten, en zelf werd ze ook niet in de gelegenheid gesteld om zich te verdedigen.

“Het proces van Golrokh Ebrahimi Iraees was een farce. Haar werd het recht op verdediging ontzegd en haar straf was een uitgemaakte zaak. Dit is gewoon weer het meest recente voorbeeld van de manier waarop de Iraanse autoriteiten hun minachting voor rechtvaardigheid en mensenrechten aantonen” aldus de Amnesty deskundige Philip Luther.

“We roepen de autoriteiten op om de veroordeling van Golrokh Ebrahimi Iraee en haar man Aresh Sadeghi, die sinds juni vastzit wegens het  vreedzaam uitoefenen van het recht op vrije meningsuiting en vergadering, onmiddellijk terug te draaien. De Iraanse regering staat op het punt een ​​hele generatie jonge activisten uit te roeien met hun meedogenloze en repressieve handelwijze.”

Arash Sadeghi zit momenteel in de Evin gevangenis een straf van 15 jaar uit voor “het verspreiden van propaganda tegen het systeem”, “vergaderen en samenzweren tegen de nationale veiligheid” en “belediging van de stichter van de Islamitische Republiek”. Ook hem werd de toegang tot een advocaat ontzegd. Naar verluidt werden zijn Facebook-berichten en e-mails naar journalisten en mensenrechtenactivisten in het buitenland gebruikt als “bewijs” voor de aanklacht tegen hem.

Vertegenwoordigers van het regime in Teheran hebben in hun commentaar op het laatste rapport van de secretaris-generaal van de VN over de situatie van de mensenrechten in Iran steniging als straf voor overspel gerechtvaardigd, omdat het volgens hen “een krachtig afschrikmiddel voor misdrijven en een bescherming van de goede zeden” zou zijn.