27 oktober 2016 – Amnesty International roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Mohammad Ali Taheri, omdat hij een gewetensgevangene is, die uitsluitend vastzit wegens de vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van religie, van meningsuiting en van vereniging.

Amnesty International vraagt met een spoedactie aandacht voor het feit dat de politieke gevangene Mohammad Ali Taheri (foto) sinds 16 oktober in Iran vast wordt gehouden zonder contact met de buitenwereld. Hij was op 28 september in hongerstaking gegaan. Zijn familie heeft geen enkele informatie over zijn lot en zijn verblijfplaats.

Mohammad Ali Taheri zit al meer dan vijf jaar eenzaam opgesloten in de Evin gevangenis in Teheran. Taheri is de oprichter van een spirituele beweging, auteur en voorstander van alternatieve geneeswijzen. In mei 2011 werd hij gearresteerd en veroordeeld tot vijf jaar gevangenis wegens vermeende “belediging van islamitische heiligdommen”.

Terwijl hij zijn straf uitzat, werd hij opnieuw beschuldigd, nu van zogenaamde”corruptie op aarde”, een begrip dat door de rechterlijke macht in Iran gebruikt wordt voor afwijkende politieke of religieuze opvattingen. Deze beschuldiging leidde ertoe dat Taheri op 1 augustus 2015 door een revolutionaire rechtbank ter dood werd veroordeeld. Dit vonnis werd echter na massale internationale protesten in december 2015 teruggedraaid. In juni 2016 werd Taheri vrijgesproken van alle andere beschuldigingen.

Toch blijft hij ongefundeerd gevangen zitten, hoewel hij zijn vijf jaar gevangenisstraf al heeft uitgezeten. Eind september ging hij in hongerstaking om te protesteren tegen het feit dat Justitie weigert hem vrij te laten. Zijn familie mag sinds 16 oktober geen contact meer met hem hebben en is erg bezorgd over zijn lot, vooral gezien zijn slechte gezondheid als gevolg van de hongerstaking.

Volgens zijn familie, zoals aldus Amnesty International, kwamen op de vijfde dag van zijn hongerstaking ondervragers en een vermomde man naar zijn cel, namen hem mee naar een verhoorkamer en zetten hem onder druk om een “videobekentenis” af te leggen. Toen Mohammad Ali Taheri dat weigerde, werd hij volgens zeggen geslagen.

Amnesty International roept op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van Mohammad Ali Taheri, omdat hij een gewetensgevangene is, die uitsluitend vastzit wegens de vreedzame uitoefening van zijn recht op vrijheid van religie, van meningsuiting en van vereniging.