Vrijdag 28 oktober 2016- Op vrijdagmorgen 28 oktober namen duizenden mensen uit verschillende Iraanse steden deel aan een protestbijeenkomst tegen het beleid van het theocratische regime. De bijeenkomst was ter gelegenheid van de geboortedag van Cyrus de Grote en vond plaats in Pasargadae, waar zijn graf gelegen is. De demonstranten omschreven Cyrus als de trots van iedere Iraniër en de grondlegger van de beginselen van de mensenrechten.

De menigte riep: “vrijheid van denken bestaat niet zolang de baarden het fundamentalistische, theocratische regime van Iran afkerig zijn van vrijheid van denken.” De demonstranten scandeerden slogans als: “Iran is ons land, Cyrus is onze vader,” en “het regime van de geestelijken is synoniem aan tirannie en oorlog.”

Omdat het regime deze bijeenkomst al vreesde hadden de autoriteiten in de afgelopen dagen uitgebreide maatregelen genomen om de omvang en het effect ervan te beperken. Reizen naar Pasargadae werden afgeblazen. Vervolgens deden geruchten de ronde dat Pasargadae volledig werd afgesloten, en dat er niemand naartoe kon gaan. In het gebied is sinds 26 oktober geen Internetontvangst en omwonenden hebben te horen gekregen dat ze tijdens deze periode geen gasten mogen ontvangen.

Alle wegen naar Pasargadae waren vanaf vrijdagochtend afgesloten en een groot aantal agenten in burger van de inlichtingen- en veiligheidsdiensten waren gestationeerd in de buurt van het graf en de wegen ernaartoe.

Maar geen van deze maatregelen kon voorkomen dat de bijeenkomst toch plaatsvond. De lange rij voertuigen en het grote aantal deelnemers waren duidelijke aanwijzingen voor de haat van het Iraanse volk tegen het regime. Dit regime is niet in staat om het verlangen naar democratie en volkssoevereiniteit van het Iraanse volk te weerstaan