24 oktober 2016- Wij eisen de vrijlating van alle gevangenen in Iran die wegens hun religieuze overtuiging of wegens het uitoefenen van hun religie zijn opgesloten. Godsdienstvrijheid is een van de belangrijkste rechten van de mens.

De Iraanse predikant Behnam Irani (op de foto met vrouw en kinderen) heeft in Iran wegens zijn christelijk geloof meer dan vijf jaar voor in de gevangenis gezeten. De vader van een gezin, die met een Armeense christin getrouwd is, werd op 17 oktober vervroegd vrijgelaten. Wereldwijd hebben talloze mensenrechtenactivisten zich voor zijn vrijlating ingezet.

De in 1960 geboren pastor ging in 1992 van de islam over tot het christendom. Sinds 2002 werkte hij als predikant voor een netwerk van huiskerken. In Iran worden vooral christenen met een islamitisch verleden voortdurend blootgesteld aan willekeurige arrestatie, intimidatie en opsluiting.

Pastor Behnam Irani was in 2006 en 2010 ook al gearresteerd. Wegens vermeende “handelingen tegen de nationale veiligheid” werd hij toen veroordeeld tot vijf jaar voorwaardelijk. In 2011 werd hij opnieuw gearresteerd tijdens een dienst in een huisgemeente. Nu moest hij zijn straf uitzitten. Er kwam een jaar extra bovenop.

In hechtenis werd pastor Irani herhaaldelijk gemarteld en hij heeft daarbij ernstig letsel opgelopen. Ondertussen verslechterde zijn toestand zodanig, dat hij vanuit de gevangenis naar een ziekenhuis moest voor behandeling. In september 2014 werden nieuwe, dubieuze beschuldigingen tegen hem opgeworpen waardoor hij tot nog eens zes jaar gevangenis werd veroordeeld wegens vermeende “staatsvijandige activiteiten” en “het schenden van de openbare orde”. Deze aanklachten en de verlenging van zijn straf werden later ingetrokken.

In Iran zitten talloze mensen in de gevangenis uitsluitend vanwege hun christelijk geloof. Sinds begin 2016 nemen de berichten over nieuwe arrestaties toe. Het onderdrukken en vervolgen van christenen door het islamitische regime in Iran wordt erger. Wij eisen de vrijlating van alle gevangenen in Iran die wegens hun religieuze overtuiging of wegens het uitoefenen van hun religie zijn opgesloten. Godsdienstvrijheid is een van de belangrijkste rechten van de mens.