12 november 2016 – Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van advocaat Abdolfattah Soltani, die uitsluitend in de gevangenis zit omdat hij prominente dissidenten en politieke gevangenen heeft verdedigd.

Maedeh Soltani, de dochter van de bekende Iraanse advocaat Abdolfattah Soltani (foto), die sinds 2011 in Iran in de gevangenis zit, vraagt de aandacht voor de verslechterende gezondheid van haar vader. Mensenrechtenactivisten eisen de onmiddellijke vrijlating van de advocaat, die uitsluitend in de gevangenis zit omdat hij prominente dissidenten en politieke gevangenen heeft verdedigd.

Naar aanleiding van zijn 64ste verjaardag op 1 november, die Abdolfattah Soltani in de Evin gevangenis in Teheran doorbracht, zei Maedeh Soltani: “Mijn vader heeft meer dan de helft van een onrechtvaardige straf uitgediend en hij maakt aanspraak op voorwaardelijke invrijheidsstelling, maar al zijn verzoeken bleven onbeantwoord.”

Zij sprak ook haar ernstige bezorgdheid uit over de gezondheid van haar vader: “Mijn vader heeft een hart- en vaatziekte. Hij heeft maagproblemen, een wisselende bloeddruk en pijnlijke tussenwervelschijven. De artsen zeggen dat zijn conditie in de gevangenis is verslechterd. Mijn familie en onze advocaat hebben talloze brieven geschreven waarin we een adequate medische behandeling voor mijn vader vroegen, maar ze hadden geen effect.”

Abdolfattah Soltani mocht in januari 2016 21 dagen naar het ziekenhuis, maar moest naar de Evin gevangenis terugkeren voordat hij volledig was hersteld. In 2013 lag hij ook al 41 dagen in het ziekenhuis wegens hartklachten en spijsverteringsproblemen.

Maedeh Soltani voegde eraan toe dat het haar en haar moeder in september 2016 verhinderd werd een petitie te overhandigen aan de openbaar aanklager van Teheran, waarin werd opgeroepen tot de vrijlating van Abdolfattah Soltani en die door 12.450 mensen was ondertekend. Justitie weigerde de petitie in ontvangst te nemen.

Abdolfattah Soltani werd op 10 september 2011 gearresteerd. Hij zit een gevangenisstraf van 13 jaar uit. Een van de redenen voor zijn veroordeling was o.a. dat hij in 2009 de Neurenberg Human Rights Prize kreeg en dat hij de publieke opinie attent heeft gemaakt op de situatie van politieke gevangenen.

Maedeh Soltani: “Wij willen dat Justitie of mijn vader vrijlaat, of dat hij een nieuw, eerlijk proces krijgt met een onpartijdige rechter. Blijkbaar zijn ze bij Justitie vastbesloten om niet te reageren op onze talrijke verzoeken om vrijlating.”