14 november 2016-Naar verluidt is het lichaam van Mostafa Nabi begraven in Shiraz. Hij werd twee weken geleden tijdens de demonstraties in Pasargadae gearresteerd en stierf daarna terwijl hij gemarteld werd door beruchte beulen van de  inlichtingendienst van de mullahs.

Opgemerkt dient te worden dat, ondanks de strenge veiligheidsmaatregelen, duizenden mensen uit heel Iran op 28 oktober in Pasargadae bijeenkwamen en Cyrus prezen als de trots van iedere Iraniër en de grondlegger van de mensenrechten. De demonstranten scandeerden: “vrijheid van denken bestaat niet met baarden”, “Iran is ons land, Cyrus is onze vader”, “mullah regime is tirannie en oorlog”, “Iran geplunderd door genadeloze aanvoerders” en “vergeet Syrië, denk aan ons.”

Volgend op de grote openbare demonstratie van 28 oktober in Pasargadae vielen de veiligheidstroepen de demonstranten met grof geweld aan en arresteerden honderden van hen, van wie velen nog steeds worden vastgehouden in het detentiecentrum van de veiligheidsdienst in Shiraz.

De agenten van de inlichtingendienst, evenals het hoofd van justitie van het regime, willen procederen tegen de gedetineerden om hen achter de tralies te zetten.

Volgens een ander bericht is Homayoun Panahi, een filosofie wetenschapper uit Arak, die op 28 oktober had deelgenomen aan de Pasargadae betoging, ook gearresteerd en wordt momenteel vastgehouden in het detentiecentrum van de veiligheidsdienst in Shiraz.

Het is het vermelden waard dat Nouri Hamedani, één van de mullahs van het regime, naar aanleiding van de demonstraties op 28 oktober op dreigende toon kritiek had op de bijeenkomst in Pasargadae op Cyrus Dag. Hij zei: “Hier zitten we, levend en wel, en kijken er naar.” Hij noemde de deelnemers “contrarevolutionairen”.