27 november 2016-Londen: Anglicaanse kerkleiders vragen de Britse regering op te komen voor de vervolgde christenen in Iran. Vooral christenen met een moslimverleden worden in Iran blootgesteld aan toenemende onderdrukking, bestraffing en gevangenschap.

Tijdens een conferentie over schendingen van de mensenrechten in Iran, die op 17 november in het Britse parlement plaatsvond, hebben John Pritchard (foto), de voormalige bisschop van Oxford, Adrian Newman, bisschop van Stepney, en andere Anglicaanse leiders een beroep op de Britse regering gedaan om zich in te zetten voor de vervolgde christenen in Iran.

De kerkvertegenwoordigers wezen erop dat de onderdrukking van christenen in Iran onder het regime van president Hassan Rohani is verergerd. Vooral christenen met een moslimverleden worden blootgesteld aan toenemende onderdrukking, bestraffing en gevangenschap. Westerse regeringen dienen zich in te zetten voor het verbeteren van de mensenrechten in Iran, inclusief de situatie van christenen.

In Iran zitten veel mensen uitsluitend wegens hun christelijk geloof in de gevangenis. Het regime houdt een vervolgingscampagne tegen huiskerken. Steeds weer worden Christenen aangeklaagd wegens hun activiteiten binnen hun gemeente met de vage beschuldiging van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Sinds 2008 staat in Iran in de wet dat het overgaan van de Islam tot een andere godsdienst met de dood kan worden bestraft. Deze wet brengt het leven in gevaar van allen die gebruik maken van hun mensenrecht op vrijheid van godsdienst.

Gevangene in levensgevaar

De Iraanse muzieklerares Maryam Naghash-Zargaran zit sinds 2013 in de gevangenis omdat ze zich bekeerd heeft tot het christendom en bezig was om samen met andere christenen in het noorden van Iran een weeshuis op te richten.

Maryam Naghash-Zargaran had al last van hart-en vaatziekten voordat ze naar de gevangenis ging. Sinds haar arrestatie is haar aandoening steeds erger geworden, zodat de gevangene nu in levensgevaar is. In de afgelopen maanden moest ze herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen.

Ze werd echter steeds weer naar de gevangenis teruggebracht voordat de behandeling was voltooid. Vervroegde vrijlating uit de gevangenis wordt haar geweigerd. Er wordt gevreesd dat Maryam Naghash-Zargaran de gevangenis niet zal overleven.

Onderdrukking in gevangenschap

De 31-jarige Ebrahim Firoozi zit sinds september 2013 gevangen wegens zijn bekering van de islam tot het christendom en voor zijn zendingsactiviteiten binnen de huisgemeente, hij verblijft momenteel in de Gohardasht gevangenis in Karaj in de buurt van Teheran. Hoewel zijn gevangenisstraf er in januari 2015 opzat werd hij niet vrijgelaten. In april 2015 veroordeelde de rechtbank hem tot nog eens vijf jaar gevangenis voor het zogenaamde “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.

Ebrahim Firoozi heeft18 maanden geleden al tegen dit vonnis beroep aangetekend, maar de beslissing daarover wordt, als een welbrwuste represaille tegen de gevangene, steeds maar weer verschoven door justitie.

Risico op openbare geseling en lange gevangenisstraffen

Drie mannen die zich van de islam tot het christendom hebben bekeerd zijn op 10-08-2016 door een rechtbank van de noord Iraanse stad Rasht veroordeeld tot openbare geseling. Yasser Mossayebzadeh, Saheb Fadaie en Mohammad Reza Omidi worden met 80 zweepslagen gestraft omdat ze wijn hebben gedronken tijdens een eucharistieviering. Omdat ze actief zijn als leden van een huiskerk, werden de drie christenen op 15-10-2016 door het gerecht ook nog eens beschuldigd van “het in gevaar te brengen van de staatsveiligheid “. Daardoor kunnen zij lange gevangenisstraffen krijgen.