8 december 2016-Filmregisseur, kunstenaars en muzikanten worden in toenemende mate blootgesteld aan represailles, detentie en bestraffingen in Iran.

De Iraanse regisseur Keywan Karimi (foto), die in de Evin gevangenis in Teheran zit, loopt het risico gegeseld te worden. Hij werd in oktober 2015 veroordeeld tot 223 stokslagen. Het islamitische regime in Iran blijft vasthouden aan lijfstraffen, hoewel dat in strijd is met het in het internationale recht vastgelegde absolute verbod op foltering en andere wrede, onmenselijke of onterende behandeling of bestraffing.

Amnesty International zet zich met een spoedactie in voor Keywan Karimi, die sinds 23 november gevangen zit. Amnesty International eist de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de filmmaker, omdat hij een politieke gevangene is, die alleen maar wordt vastgehouden wegens het uitoefenen van zijn recht op vrijheid van meningsuiting en vereniging.

De regisseur, die behoort tot de Koerdische minderheid in Iran, werd op 14 december 2013 gearresteerd en zat twaalf dagen in eenzame opsluiting en zonder toegang tot rechtsbijstand in de Evin gevangenis. Daarna kwam hij op borgtocht voorlopig vrij.

In oktober 2015 werd Keywan Karimi in een oneerlijk proces door een revolutionaire rechtbank van Teheran veroordeeld tot zes jaar gevangenis en 223 stokslagen. Hij werd beschuldigd van “het beledigen van islamitische heiligheden” en “illegale relaties, waarbij het geen overspel betreft”.

De eerste beschuldiging heeft betrekking op een videoclip die de autoriteiten op de harde schijf van Keywan Karimi hadden gevonden. De tweede aanklacht had te maken met het feit dat hij “een vrouw een hand had gegeven” die “haar hoofd en nek niet bedekt had” en met haar “onder één dak had  verkeerd”. Op 20 februari 2016 werd Keywan Karimi geïnformeerd dat een Hof van Beroep de hem opgelegde lijfstraf had bekrachtigd en tevens dat hij één jaar van zijn zes jaar gevangenisstraf moet uitzitten.

Amnesty International vraagt tegelijkertijd aandacht voor de slechte gezondheid van de muzikant Mehdi Rajabian en de regisseur Hossein Rajabian. De beide broers (foto) zitten ook alleen maar wegens het uitoefenen van hun recht op vrijheid van meningsuiting opgesloten in de Evin gevangenis in Teheran.

Mehdi Rajabian moest 4 december terug naar de Evin gevangenis. Men had hem eerder op medische gronden gevangenisverlof verleend, omdat hij er na een hongerstaking zeer slecht aan toe was. Zijn broer Hossein Rajabian is nog steeds in hongerstaking.

In april 2015 werden Mehdi Rajabian en Hossein Rajabian na een duidelijk oneerlijk proces door een revolutionaire rechtbank veroordeeld tot zes jaar gevangenis. Ze waren aangeklaagd in verband met hun artistieke uitingen, onder andere wegens “het beledigen van islamitische heiligheden” en “illegale audiovisuele activiteiten”. Een Hof van Beroep oordeelde later dat ze drie van de zes jaar uit moeten zitten.