Zieke gevangene met een langere detentie bestraft

11 december 2016-In Iran zitten veel mensen alleen wegens hun christelijk geloof in de gevangenis. Het regime houdt een vervolgingscampagne tegen huiskerken. Steeds weer worden Christenen aangeklaagd wegens actieve participatie in hun gemeente met de globale beschuldiging van “het in gevaar brengen van de staatsveiligheid” en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen.

Volgens berichten van mensenrechtenactivisten is de detentie van de christelijke gevangene Maryam Naghash-Zargaran (foto) met 42 dagen verlengd, omdat ze dat aantal dagen in het ziekenhuis buiten de gevangenis heeft doorgebracht. Dit komt neer op een bewuste represaille tegen de gevangene die in de Evin gevangenis in Teheran zit, en die om gezondheidsredenen herhaaldelijk verzocht heeft om vervroegde vrijlating. Dat werd haar geweigerd, en nu is de gevangenisstraf van vier jaar door de Iraanse eigenmachtige justitie zelfs verlengd.

De muziekdocente zit sinds 2013 in hechtenis omdat ze bekeerd is tot het christendom en samen met andere christenen bezig was met het oprichten van een weeshuis in het noorden van Iran. Maryam Naghash-Zargaran had al een hartkwaal voordat ze naar de gevangenis ging. Sinds haar arrestatie is de ziekte steeds erger geworden, zodat de gevangene nu in levensgevaar is. In de afgelopen maanden moest ze herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen. Maar steeds weer moest ze terug naar de gevangenis voordat de behandeling was voltooid.

Pastor Nadarkhani riskeert opnieuw een zware straf

De Iraanse voorganger Youcef Nadarkhani (op de foto met vrouw en kinderen) en drie andere leden van zijn gemeente moeten zich op 14 december opnieuw voor het gerecht verantwoorden. De vier mannen werden in augustus 2016 door een revolutionaire rechtbank aangeklaagd wegens het zogenaamde “in gevaar brengen van de staatsveiligheid”.

De in het noorden van Iran woonachtige predikant is meerdere malen gearresteerd. In 2009 werd het hoofd van een kleine protestantse gemeenste wegens “afvalligheid van de islam” en “het verspreiden van niet-islamitische leerstellingen” ter dood veroordeeld. Nadat wereldwijd kerkleiders en mensenrechtenactivisten zich voor zijn vrijlating hadden ingezet werd pastor Nadarkhani in januari 2013 voorwaardelijk vrijgelaten. Nu riskeert hij opnieuw een zware straf.

In Iran zitten veel mensen zijn alleen vanwege hun christelijk geloof in de gevangenis. Het regime houdt een vervolgingscampagne tegen huiskerken. Steeds weer worden Christenen aangeklaagd en veroordeeld tot lange gevangenisstraffen wegens hun actieve participatie in hun gemeente met de globale beschuldiging van “het in gevaar brengen van

de staatsveiligheid”.

Intussen worden twee leden van een huisgemeente in Teheran, die eind augustus 2016 gearresteerd werden, in de Evin gevangenis in Teheran verder vastgehouden.

Amin Nader Afshar (foto) en Hadi Askary zijn maandenlang zonder concrete beschuldiging verhoord. Beiden hebben zich van de islam tot het christendom bekeerd. Amin Nader Afshar zat al vanaf Kerstmis 2014 tot februari 2015 in de gevangenis. De rechterlijke macht beschuldigden hem van evangeliseren, distributie van Bijbels, en activiteite