7 januari 2017 – Mensenrechtenactivisten en parlementariërs hebben een beroep gedaan op de regeringen van de EU en op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten om er alles aan te doen om het leven van Ali Moezi te beschermen, en maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.

De 65-jarige landbouwkundig ingenieur Ali Moezi (foto) is sinds 2011 in Iran een politieke gevangene. Volgens berichten van Iraanse mensenrechtenactivisten is hij op 4 januari vanuit zijn cel in de Gohardasht gevangenis in Karaj (ten westen van Teheran) door agenten van de inlichtingendienst onder mysterieuze omstandigheden overgebracht naar een geheime locatie. Sindsdien ontbreekt iedere informatie over zijn verblijfplaats. In Iran lopen gevangenen, die op deze manier van hun medegevangenen geïsoleerd worden, het risico op marteling en executie.

Ali Moezi was in de jaren ‘80 ook al een politieke gevangene, omdat hij tegen de islamitische dictatuur in Iran had geprotesteerd. Omdat hij en zijn gezinsleden zich bleven inzetten voor democratie en mensenrechten in Iran, werd hij in 2011opnieuw gearresteerd. Hij was kort daarvoor ontslagen uit het ziekenhuis, waar hij een operatie had ondergaan wegens kanker.

Ali Moezi werd aanvankelijk veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens het zogeheten “handelen tegen de nationale veiligheid”. Tijdens zijn detentie werd hij opnieuw aangeklaagd en voorgeleid op nieuwe, valse beschuldigingen. Omdat hij weigerde om het proces door de Iraanse eigenmachtige justitie te erkennen, werd hij in hechtenis herhaaldelijk gemarteld. In mei 2015 is werd hij zo hard tegen een ijzeren hek gegooid dat zijn voorhoofd ernstig gewond raakte. Ondanks het feit dat hij zijn gevangenisstraf bijna had uitgediend, werd hij in december 2015 veroordeeld tot een jaar extra in de gevangenis.

Behalve kanker heeft Ali Moezi ook diverse andere ziekten. In de gevangenis werd hem meerdere malen de noodzakelijke medische behandeling geweigerd.

Mensenrechtenactivisten en parlementariërs hebben een beroep gedaan op de regeringen van de EU en op de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten om er alles aan te doen om het leven van Ali Moezi te beschermen, en maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat hij onmiddellijk en onvoorwaardelijk wordt vrijgelaten.